Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. Π.Φ.Σ. ΜΕ ΦΣΑ, ΦΣΘ, ΦΣΠ, ΦΣΑΧ. (29-10-2012)

Αθήνα, 29/10/2012 
Αριθμ. Πρωτ. 3176 

Το ΔΣ του ΠΦΣ συνεδρίασε σήμερα 29/10 με τη συμμετοχή των προεδρείων ΦΣΑ, ΦΣΘ, ΦΣΠ, ΦΣΑΧ. 
Εξετάσαμε τις εξελίξεις γύρω από το χρονοδιάγραμμα πληρωμών, το νέο Δελτίο Τιμών και το 3ο Μνημόνιο. 
  • Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε ήδη εισπράξει 115 εκατ. ευρώ 
  • Αύριο 30/10 και μεθαύριο 31/10 θα είναι διαθέσιμα 50 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς των φαρμακείων 
  • Το υπολειπόμενο ποσό θα είναι διαθέσιμο σε δύο δόσεις, η πρώτη έως 5/11/ και η δεύτερη έως 15/11
  • Λεπτομέρειες θα σας αποστείλουμε μόλις τα αντίστοιχα ποσά είναι έτοιμα προς διάθεση 
Εφόσον ο προγραμματισμός αυτός τηρηθεί, εξοφλούνται οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος. Η τήρησή του είναι προϋπόθεση για την βιωσιμότητά μας. 
Οποιαδήποτε παραβίαση αποτελεί απειλή ζωής για τα φαρμακεία και συνεπώς θα οδηγήσει σε πανελλαδική κινητοποίηση. 
Συγχρόνως εξετάσαμε το νέο Δελτίο τιμών και την αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την ισχύ του. 
Ζητάμε να ισχύσει για τα φαρμακεία το διορθωμένο – τελικό Δελτίο τιμών το νωρίτερο από 15/11. Παράλληλα είδαμε τις πρώτες επιπτώσεις από το 3ο Μνημόνιο που είναι βαρύτατες τόσο για τα φαρμακεία όσο και για όλο τον ελληνικό λαό. 

Αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ,ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ την ημέρα ψήφισης των μέτρων στην Βουλή. 
Τέλος θα πραγματοποιήσουμε Γ.Σ. με συμμετοχή των προέδρων όλων των συλλόγων το α΄ δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη προκειμένου να εξετάσουμε την πορεία του χρονοδιαγράμματος πληρωμών και τις υπόλοιπες εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο ώστε να οργανώσουμε ενιαία πανελλαδικές κινητοποιήσεις. 
Καλούμε όλους σε αγωνιστική επαγρύπνηση και όλους τους συλλόγους να συμμετέχουν σε ό,τι αποφασισθεί ενιαία και πανελλαδικά . 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Π.Φ.Σ.: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΘΗΝΑ 23.10.2012 

Tον κίνδυνο να ξεσπάσει νέα σοβαρή υγειονομική κρίση με δυσμενές αντίκτυπο στην κοινωνία και τους ασφαλισμένους, επισημαίνει με ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος . 
Μπροστά στην τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ασφαλισμένοι και κυρίως οι βαρέως πάσχοντες αλλά και οι πάροχοι υγείας, συνεδρίασε το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. προκειμένου να αντιμετωπισθεί το τρομακτικό έλλειμμα στην χρηματοδότηση της Υγείας, που απειλεί ευθέως την φαρμακευτική περίθαλψη. 
Οι φαρμακοποιοί με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης αποδέχτηκαν – με επιφύλαξη – παρά την έλλειψη χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ το χρονοδιάγραμμα που εξήγγειλε το υπουργείο Υγείας (10-9-2012) σύμφωνα με το οποίο θα εξοφληθούν οι οφειλές προς τους φαρμακοποιούς. Όμως σε συνάρτηση με τα οφειλόμενα το χρονικό διάστημα που απομένει είναι ιδιαίτερα μικρό. Επομένως το μεγάλο ερώτημα παραμένει αν τα Ασφαλιστικά ταμεία θα μπορέσουν να καταβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ τα ποσά με τα οποία έχουν δεσμευτεί. 
Την ίδια ώρα οι ασφαλισμένοι ψάχνουν αγωνιωδώς τα φάρμακά τους, το σύστημα διανομής παραπαίει, οι φαρμακοποιοί στερεύουν οικονομικά και η Φαρμακευτική Περίθαλψη κινδυνεύει. Ο ΠΦΣ προειδοποιεί ότι ένα μεγάλο μέρος των φαρμακείων της χώρας απειλείται με λουκέτο από αυτή την τραγική κατάσταση που θα σημάνει τον «θάνατο» της φαρμακευτικής περίθαλψης. 
Ο ΠΦΣ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το δικαίωμα των ασφαλισμένων να βρίσκουν ανά πάσα στιγμή τα φάρμακα τους. 
Καλούμε το υπουργείο Υγείας, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Το ΔΣ του ΠΦΣ θα συνεδριάσει την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου και θα εξετάσει την αντιμετώπιση της κατάστασης με την συμμετοχή των προεδρείων των μεγάλων φαρμακευτικών συλλόγων. 
Κύριος στόχος είναι η χρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας.
Δεν θα επιτρέψουμε την κατάρρευση της φαρμακευτικής περίθαλψης που ως φυσικό επακόλουθο οδηγεί στην εξόντωση των ασφαλισμένων. 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Π.Φ.Σ. ΠΡΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΩΣΗΣ

Αθήνα, 22/10/2012 
Αριθμ. Πρωτ. 3117 

Κύριοι, 

Με αφορμή την πρόσφατη υπ’ αριθμόν ΔΥΓ3(α)/οικ.97018 «Διατάξεις Τιμολόγησης Φαρμάκων» απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ Β΄ 2719/8.10.2012), θα θέλαμε να σας καταστήσουμε γνωστές τις απόψεις μας επί της νομοθετικώς θεσπισμένης υποχρεώσεως των παρασκευαστών, συσκευαστών και εισαγωγέων φαρμάκων να παρέχουν στα φαρμακεία, φαρμακέμπορους και συνεταιρισμούς πίστωση διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών. 
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι λόγω της ιδιομορφίας του φαρμάκου ως κοινωνικού αγαθού, και ουχί ως ενός απλού εμπορεύματος, η ελληνική αγορά φαρμάκου (αλλά και η αλλοδαπή) διέπεται από τα εξής χαρακτηριστικά: 

1ον. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κατέχει επί της ουσίας (μαζί και με τα εναπομείναντα ασφαλιστικά ταμεία) το «μονοψώνιο» της αγοράς άρα και της καταβολής της αξίας, των φαρμάκων που πωλούν τα φαρμακεία. Συνεπώς τυχόν αδυναμία ή έστω καθυστέρηση εξόφλησης των πωληθέντων φαρμάκων από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. πέραν των συμβατικών υποχρεώσεών του, προκαλεί αυτοστιγμής προβλήματα ρευστότητας και αδυναμία εκπλήρωσης αναληφθέντων υποχρεώσεων σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα (φαρμακοβιομηχανίες – φαρμακαποθήκες – φαρμακεία). 

2ον. Η τιμή πώλησης των φαρμάκων (χονδρική, λιανική, νοσοκομειακή, καθαρή τιμή παραγωγού), όπως άλλωστε συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ε.Ε., δεν διαμορφώνεται σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, αλλά καθορίζεται δυνάμει του δελτίου τιμών φαρμάκων, το οποίο εκδίδεται με υπουργική απόφαση. 
 Σύμφωνα λοιπόν με τα ανωτέρω προκύπτει ότι το Κράτος παρεμβαίνει ουσιωδώς στους κανόνες που ρυθμίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκων, και δη τις εμπορικές σχέσεις και συναλλαγές μεταξύ των φαρμακείων και των προμηθευτών των φαρμάκων (φαρμακοβιομηχανίες – φαρμακαποθήκες) και καθορίζει το πλαίσιο αυτών. 
Έχοντας υπ’ όψιν τα ανωτέρω, το Υπουργείο Υγείας προκειμένου το ανακοινωθέν από το Υπουργείο χρονοδιάγραμμα πληρωμών, το οποίο προβλέπει επιμήκυνση της καταβολής των οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τα φαρμακεία, να είναι δυνατό να εφαρμοστεί στην πράξη, αποφάσισε η επιμήκυνση της υποχρέωσης καταβολής των οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τα φαρμακεία πέραν των συμβατικών του υποχρεώσεων, να αφορά το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκων, ήτοι (φαρμακοβιομηχανίες – φαρμακαποθήκες – φαρμακεία). Έτσι, με την ως άνω υπουργική απόφαση, επί της ουσίας εναρμονίστηκαν χρονικά οι καταβολές των οφειλών των φαρμακείων προς τρίτους (φαρμακοβιομηχανίες – φαρμακαποθήκες) με την εξόφληση των υποχρεώσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τα φαρμακεία. 
Σε αντίθετη περίπτωση, ήταν πλέον βέβαιο ότι τα φαρμακεία, τα οποία έχουν προβλέψει και κανονίσει την εξόφληση των υποχρεώσεών τους προς τρίτους σύμφωνα με τους συμβατικούς χρόνους αποπληρωμής από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ότι θα αντιμετώπιζαν μαζικό σφράγισμα των επιταγών τους από τους τρίτους και θα οδηγούντο σε αναπόφευκτη οικονομική κατάρρευση, καθώς δεν διαθέτουν ικανή ρευστότητα για την κάλυψη των επιταγών τους, χωρίς μάλιστα να ευθύνονται για την αδυναμία τους αυτή. 
Τυχόν άρνηση εφαρμογής της ως άνω διατάξεως της υπουργικής αποφάσεως εκ μέρους τινών εκ των παρασκευαστών, συσκευαστών και εισαγωγέων φαρμάκων να παρέχουν στα φαρμακεία, φαρμακέμπορους και συνεταιρισμούς πίστωση διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών, ανενδοιάστως προσκρούει στις διατάξεις των 1) Ν.Δ. 96/1973 και ιδίως το άρθρο 17 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 32 του Ν. 1316/1983 «Ίδρυση, οργάνωση και αρμοδιότητες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, της Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας» και 2) Ν.Δ. 136/1946 (ΦΕΚ 298/Α΄/1946) «περί αγορανομικού κώδικα», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, κατ’ εφαρμογήν των οποίων εκδόθηκε η ως άνω υπουργική απόφαση. Έτσι σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, όποιος παραβαίνει διατάξεις του ως άνω Δελτίου Τιμών, τιμωρείται είτε με φυλάκιση μέχρι πέντε (5) ετών, είτε με χρηματική ποινή μέχρι δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ΕΥΡΩ, είτε και με φυλάκιση και με χρηματική ποινή, για κάθε παράβαση. 
 Πέραν όμως των ανωτέρω σοβαρότατων ποινικών κυρώσεων, τυχόν άρνηση των φαρμακευτικών εταιρειών να παρέχουν στα φαρμακεία, φαρμακέμπορους και συνεταιρισμούς πίστωση διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών, κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων, είναι πλέον βέβαιο ότι αντιβαίνει στα συναλλακτικά ήθη και έθιμα, και τις εμπορικές πρακτικές, προκαλεί δε συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού στα φαρμακεία, ενώ ισοδυναμεί με άρνηση πώλησης ή με επιβολή επαχθών όρων. 
Όταν το Υπουργείο Υγείας προτείνει και συμφωνείται η επιμήκυνση της συμβατικής υποχρέωσης καταβολής των οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η άρνηση εφαρμογής της χρονικής εναρμόνισης των καταβολών των οφειλών από τα φαρμακεία προς τρίτους με την εξόφληση των υποχρεώσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τα φαρμακεία, εκτός του παραλογισμού της, επιφέρει άνευ άλλου πλήγμα στις συναλλαγές, αλλά και στα φαρμακεία, τα οποία ζημιώνονται δίχως αμφιβολία. Πόσω μάλλον όταν οι αυτές φαρμακευτικές εταιρείες παρέχουν πίστωση – και δικαίως – στα δημόσια νοσοκομεία πολλών μηνών ή και ετών! 
 Σε κάθε πάντως περίπτωση, θα πρέπει να τονιστεί ότι τυχόν ταυτόχρονη άρνηση κάποιων φαρμακευτικών εταιρειών να παρέχουν στα φαρμακεία, φαρμακέμπορους και συνεταιρισμούς πίστωση διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών, κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων, εύλογο είναι να αποτελέσει πεδίο περεταίρω έρευνας τόσο από τον Π.Φ.Σ., όσο από την καθ’ ύλη εποπτεύουσα Επιτροπή Ανταγωνισμού για τυχόν παραβάσεις των κείμενων διατάξεων περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού. 
Ο Π.Φ.Σ. επιθυμεί να διατηρήσει την πολύχρονη σχέση συνεργασίας με τις φαρμακευτικές εταιρείες βασισμένη σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, κατανόησης και κυρίως ισοτιμίας. 
Σας καλούμε όπως εφαρμόσετε την ως άνω διάταξη και να παρέχετε στα φαρμακεία, φαρμακέμπορους και συνεταιρισμούς πίστωση διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών. 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Π.Φ.Σ.: ΝΕΑ ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΦΕΚ 2719 Β ΄ /8-10-2012

Αθήνα, 10/10/2012 
Αριθμ. Πρωτ. 3019 

Συνάδελφοι, 
Δημοσιεύτηκε στο προαναφερόμενο ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση για την τιμολόγηση φαρμάκων. Από την πρώτη ανάγνωση σας τονίζουμε τα σημεία που ενδιαφέρουν άμεσα τα φαρμακεία. 

 1. Υλοποιείται η μόνιμη διεκδίκηση που έχουμε (βάσει των αποφάσεων των ΓΣ) για δίμηνη τουλάχιστον πίστωση από την Βιομηχανία Αυτό σε συνάρτηση με τον ένα μήνα των αποθηκών οδηγεί σε πίστωση προς τα φαρμακεία 2-3 μήνες. Θεωρούμε ότι αυτό είναι σημαντικότατη κατάκτηση. 

 2. Επανέρχεται η δυνατότητα πρόσθετης έκπτωσης έως 5% από την βιομηχανία προς τις αποθήκες και τα φαρμακεία. Επίσης αυτό είναι σημαντικότατη κατάκτηση. 

Τα δύο αυτά σημεία υποστηρίζουν καθοριστικά τον αγώνα μας για την ρευστότητα των φαρμακείων αλλά και των συνεταιρισμών. 

 3. Σε εφαρμογή του Μνημονιακού Νόμου Λοβέρδου (Ν.4052/12) προβλέπεται για τα φάρμακα με Χ.Τ. άνω των 200 ευρώ να υπάρχει κέρδος μόλις 30 ευρώ. Αυτό δεν πρόκειται να το αποδεχτούμε.

Ζητάμε να παραμείνει σε ισχύ ό, τι συνέβαινε μέχρι στιγμής. Διαφορετικά η διακίνηση αυτών των φαρμάκων είναι ζημιογόνος για τον φαρμακοποιό αφού το κέρδος των 30 ευρώ δεν καλύπτει ούτε την φορολογία. Άρα οδηγεί στην αδυναμία διακίνησής τους.

Διαβάστε ΕΔΩ την Υπουργική Απόφαση. Τα άρθρα που μας αφορούν είναι τα 1,2,3 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ