Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Π.Φ.Σ.: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΤΣΑΥ

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Π.Φ.Σ. στην Δ.Ε. του ΤΣΑΥ κ. Αριστείδη Κολοτούρο :
Tην Παρασκευή 21-12-2012 η Δ.Ε. του ΤΣΑΥ αποφάσισε την παράταση καταβολής των Ασφαλιστικών Εισφορών του Β΄ εξαμήνου του 2012 έως και την 31-01-2013 .
Mε πρόταση του εκπροσώπου του Π.Φ.Σ. οι μη εισπραχθείσες εισφορές των φαρμακοποιών από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (λόγω της αναστολής εκτέλεσης των συνταγών με πίστωση) κατά τους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο , θα καταβληθούν στο ΤΣΑΥ ΧΩΡΙΣ επιβαρύνσεις μαζί με τις Ασφαλιστικές Εισφορές του Α΄εξαμήνου του 2013.

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Π.Φ.Σ.: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

ΑΘΗΝΑ 19.12.2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναστέλλουμε την κινητοποίηση μας δίνοντας την δυνατότητα στον Έλληνα Ασφαλισμένο και μάλιστα στην περίοδο των εορτών να προμηθευτεί τα αναγκαία φάρμακά του.
Διεκδικούμε από την Κυβέρνηση:
1/ Να είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της.
2/ Να αποπληρώσει άμεσα τα χρέη του 2011.
3/ Να προχωρήσει στην γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ.
4/ Να προχωρήσει σε συγκεκριμένο θεσμικό διάλογο με τους φαρμακοποιούς για όλα τα...


...κρίσιμα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα.
Σε νέα συνεδρίαση του το ΔΣ του Π.Φ.Σ. το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα εκτιμήσει τις εξελίξεις.
«Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι Φαρμακείο χωρίς χρήματα είναι φαρμακείο χωρίς φάρμακα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΤΟΥ ΠΦΣ ΓΙΑ ΑΝΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ


ΑΘΗΝΑ 19/12/2012

 ΠΡΟΣ
Τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους
Της Χώρας

Απόφαση ΔΣ του ΠΦΣ της 19/12/2012
Το ΔΣ του ΠΦΣ συνεδρίασε σήμερα 19/12/2012 και  εκτίμησε τις τελευταίες εξελίξεις.
Θεωρούμε ότι η κινητοποίηση μέχρι σήμερα έφερε θετικά αποτελέσματα:
1.    Την  εξόφληση του μηνός Αυγούστου. Επίσης την εξόφληση του  Σεπτεμβρίου τις    επόμενες δύο  ημέρες.
2.     Την δρομολόγηση της εξόφλησης, κατά προτεραιότητα, των παλαιών οφειλών (από τα       χρήματα της δόσης ) των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ (ΟΠΑΔ 2011, ΔΕΗ, ΕΤΑΑ,   ΟΤΕ κλπ.).
3.   Την απόσυρση των πρόσφατων απειλών κατά του κλάδου σε θεσμικά ζητήματα .

Εκτιμώντας την συγκυρία των εορτών, το κοινωνικό κλίμα, τις εξελίξεις στα οικονομικά της χώρας μας, το ΔΣ του ΠΦΣ της 19ης/12/2012 αποφάσισε , με ψήφους 12 έναντι 3 την  άρση της αναστολής της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και την ομαλοποίηση της φαρμακευτικής περίθαλψης του Ελληνικού Λαού.

Το ΔΣ του ΠΦΣ θα συνεδριάσει στις 12/1/2013 για να εκτιμήσει την πορεία της υλοποίησης του προγράμματος πληρωμών και  των υπολοίπων κυβερνητικών  δεσμεύσεων.
Σε συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας εντός του α΄ δεκαημέρου του Ιανουαρίου θα συζητηθούν και όλα τα θεσμικά και κλαδικά  ζητήματα.
Το ΔΣ του ΠΦΣ διακατεχόμενο από τον ύψιστο βαθμό κοινωνικής  ευαισθησίας επιμένει στην χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ σαν πρώτο κοινωνικό πρόβλημα της Χώρας.
Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ είναι η απόλυτη πρωταρχική προτεραιότητα για την κοινωνική συνοχή.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Π.Φ.Σ.: ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΑΘΗΝΑ 18/12/2012
Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, έκτακτη συνάντηση αντιπροσωπείας των φαρμακοποιών  με τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο. Ειδικότερα ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι εντός των επόμενων ημερών θα αποπληρωθεί στους φαρμακοποιούς ο μήνας Σεπτέμβριος ενώ θα επιλυθεί και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα το θέμα των οφειλών του 2011.
 Σε εκκρεμότητα παραμένουν θεσμικά ζητήματα που έχουν θέσει οι φαρμακοποιοί τα οποία θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση αμέσως μετά τις γιορτές.
Η επίσημη δήλωση του κ. Λυκουρέντζου έχει ως εξής :
«Κατόπιν συνεργασίας μου σήμερα το απόγευμα με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου, και εκπροσώπους φαρμακευτικών συλλόγων, συμφωνήθηκε ότι εντός του 2012 θα εξοφληθούν οι οφειλές του ΕΟΠΠΥ στους φαρμακοποιούς για το μήνα Σεπτέμβριο 2012.
Τα κλαδικά αιτήματα των φαρμακευτικών συλλόγων, όπως έχουν τεθεί υπ’ όψιν μου, θα συζητηθούν εντός του πρώτου δεκαημέρου του νέου έτους, σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και της υφιστάμενης νομοθεσίας.
Παράλληλα για την εξόφληση των υποχρεώσεων του ΕΟΠΠΥ στους φαρμακοποιούς μέχρι 31.12.2011 και σε συνεργασία των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, θα ολοκληρωθούν εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος οι σχετικές διαδικασίες αποπληρωμής των οφειλών».
 Στην συνάντηση ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου τόνισε ότι πρωτεύον ζήτημα για τον χώρο της Υγείας συνολικά είναι να αποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ ώστε να μην προκύπτουν συχνά τα προβλήματα έλλειψης ρευστότητας και οι φαρμακοποιοί αναγκάζονται κάθε τόσο να ζητούν με διάφορους τρόπους τα χρήματά τους
Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών δεν έκαναν  επίσημες δηλώσεις  αναμένοντας  να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις αύριο Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου,  οπότε και συνεδριάζει το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Αθήνα, 12/12/2012

Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΦΣ της 12/12/2012
Συνεδρίασε σήμερα το ΔΣ του ΠΦΣ με τη συμμετοχή των ΔΣ των ΦΣ Αττικής και Πειραιά.
Αφού εκτιμήθηκε η πορεία των πληρωμών, τα εκκρεμή ζητήματα του κλάδου (αναδρομικό rebate, ΦΥΚ, φορολογικά, θεσμικά) και τέλος αφού ελήφθη υπόψη η απαράδεκτη παρέμβαση του υπουργού Υγείας κ. Λυκουρέντζου αποφασίσθηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Συγκεκριμένα:
· Πανελλαδική Απεργία Φαρμακείων Δευτέρα και Τρίτη 17 /18-12-2012
· Συνέχιση της Αναστολής της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ
Ο πρόεδρος κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου έκανε την εξής δήλωση:
«O αναβρασμός στην υγεία συνεχίζεται. Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Χωρίς την χρηματοδότηση το πρόβλημα στην Υγεία θα διογκώνεται.
Ο υπουργός υγείας σκεπτόμενος ψύχραιμα και βλέποντας πως έχει η κατάσταση πρέπει να αναθεωρήσει την στρατηγική του . Δεν μπορούμε να δεχθούμε απειλές για ασύδοτα ωράρια, απειλές κατά της ύπαρξης των φαρμακευτικών συλλόγων και ατομικές συμβάσεις , οι οποίες στο τέλος αποβαίνουν σε βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης.
Η λύση βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών. Ζητάμε συναντήσεις μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα της φαρμακευτικής περίθαλψης και να αποκλιμακωθεί η ένταση που υπάρχει στο χώρο»
Συνάδελφοι,
Το διεκδικητικό μας πλαίσιο έχει οριστεί από τη ΓΣ της 1ης/12/2012 και για το οποίο σας έχουμε ενημερώσει.
Ζητάμε να οριστεί συγκεκριμένη και δεσμευτική ημερομηνία πληρωμής των συνταγών του μηνός Σεπτεμβρίου, να ξεκαθαριστεί πλήρως τι θα γίνει με τα παλαιά χρέη.
Τέλος ζητάμε να γίνει Συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για να ενημερωθούν Κόμματα και Βουλευτές.
Παράλληλα αποφασίστηκαν:
- Να γίνει προσφυγή κατά της παρακράτησης rebate Ιουλίου από τους λογαριασμούς Αυγούστου,
  • Να ανατεθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ολοκληρωμένη μελέτη παρουσίασης των δαπανών υγείας και των φαρμακευτικών δαπανών,
  • Να διανεμηθούν φυλλάδια ενημέρωσης του κόσμου (ζητήστε τα από τους Συλλόγους σας),
  • Να διακινήσει κάθε φαρμακείο, με ευθύνη εκάστου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δήλωση Απαίτησης Ασφαλισμένου ΕΟΠΥΥ . Η συγκεκριμένη δράση κρίθηκε από το ΔΣ του ΠΦΣ σημαντική, απαραίτητη και άμεσα υλοποιήσιμη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ 
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Δ.Σ. Π.Φ.Σ.

Συνεδρίασε χθες Σάββατο 8/12/2012 το ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου παρουσία προέδρων τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων, οι οποίοι εξέθεσαν την υπάρχουσα κατάσταση σε τοπικό επίπεδο. 
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των προέδρων και διεξοδική συζήτηση των επί μέρους θεμάτων . 
Με δεδομένα ότι: 
- Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμών του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη Χώρα, 
- Δεν έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος για τα υπόλοιπα κρίσιμα ζητήματα που μας αφορούν (θεσμικά, χρηματοδότηση ΕΟΠΥΥ κλπ.), 
Αποφασίσθηκε 
Συνεχίζεται η αναστολή εκτέλεσης συνταγών εφόσον οι διαδικασίες αποπληρωμής παραμένουν σε εκκρεμότητα. 
Τις επόμενες δύο - τρεις ημέρες και αφού ολοκληρωθεί ένας κύκλος επαφών με τα Υπουργεία Υγείας, Οικονομικών αλλά και τον ΕΟΠΥΥ, θα συνεδριάσει εκ νέου του ΔΣ του ΠΦΣ, θα εκτιμήσει τις εξελίξεις και θα αποφασίσει περαιτέρω. 

Επισημαίνουμε: 
  • Κανένας φαρμακοποιός δεν υπογράφει ατομική σύμβαση – λαιμητόμο που ετοίμασε ο ΕΟΠΥΥ 
  • Όλοι οι φαρμακοποιοί να διανείμουν στο κοινό τα ενημερωτικά φυλλάδια που θα τους αποστείλουν οι Σύλλογοί τους 
  • Για την πορεία των πληρωμών θα σας ενημερώσουμε με νεότερη ανακοίνωση 
(Την Δευτέρα πληρώνονται τα φαρμακεία μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος ΔΙΑΣ , το 20% του μηνός Αυγούστου). 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ- ΤΕΘΗΚΕ ΘΕΜΑ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

ΑΘΗΝΑ 5/12/2012 

ENHMΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 

Πραξικόπημα στον ΕΟΠΥΥ. Ελήφθη απόφαση δυνατότητας δημιουργίας και ατομικών συμβάσεων που θα ισχύουν παράλληλα με την υπάρχουσα Συλλογική Σύμβαση. 

Συγκεκριμένα αποφασίσθηκε : 

«να εξεταστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού η δυνατότητα σύναψης παράλληλα με τις υπάρχουσες και ατομικών συμβάσεων με τους φαρμακοποιούς παρόχους του Οργανισμού σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις του άρθρου 9 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας και να εξουσιοδοτηθεί ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ να υπογράψει τις σχετικές ατομικές συμβάσεις».

 Κατά παράβαση όλου του νομικού πλαισίου που υπάρχει και με παράνομη απαρτία το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ με εισήγηση του πρόεδρου του, έλαβε τελικώς την απαράδεκτη αυτή απόφαση , σε μια εμφανή προσπάθεια να διασπάσει το ενιαίο πανελλαδικό μέτωπο των Φαρμακοποιών και να κλιμακώσει την ένταση που έχει δημιουργηθεί . Παρά το γεγονός ότι κανένα πρακτικό αποτέλεσμα δεν δημιουργείται από την απόφαση αυτή, προδίδει μια νοοτροπία και ένα μελλοντικό σχεδιασμό που ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τον κλάδο. Την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση αυτή φέρει ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ με τις παράνομες καθυστερήσεις πληρωμών. 

 Ο Πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κατήγγειλε την διαδικασία και αποχώρησε τονίζοντας τα εξής : 
  • « Οι κοινωνικοί αγώνες δεν αντιμετωπίζονται με αποτυχημένα διοικητικά μέτρα. Όσο το πρόβλημα των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ υπάρχει και όσο η κρίση ρευστότητας των φαρμακείων υπάρχει, τόσο θα υπάρχουν και οι αγώνες των Φαρμακοποιών
  • Οι Κοινοτικές Οδηγίες , οι νόμοι και οι δεσμεύσεις υπάρχουν και πρέπει να γίνονται σεβαστές και μην εφευρίσκονται παράνομες μεθοδεύσεις, από την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ 
  • Το σύνολο των Φαρμακοποιών της χώρας - χωρίς καμιά εξαίρεση - οφείλουν να απέχουν από τη σύναψη ατομικών συμβάσεων και συνεπώς χρέος όλων μας είναι να ακυρώσουμε στην πράξη αυτή τη μεθόδευση. Διαφορετικά θα είναι σαν να τους πουλάμε το σκοινί που θα μας κρεμάσουνε. 
  • Εντός των επομένων ημερών σε εφαρμογή των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του ΠΦΣ θα κατατεθούν αγωγές για τόκους υπερημερίας για κάθε ημέρα καθυστέρησης πληρωμών του ΕΟΠΥΥ. 
  Οι φαρμακοποιοί σε όλη την Ελλάδα δίνουμε αγώνα επιβίωσης . Θα σεβαστούμε την Αξιοπρέπεια μας , το Λειτούργημα μας , το Εισόδημά μας και τη Δουλειά μας.  

Ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. έκανε την ακόλουθη δήλωση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: 

«Καταγγέλλουμε το πραξικόπημα στον ΕΟΠΥΥ σε μια εμφανή προσπάθεια να αποφύγουν τις ευθύνες τους και να διασπάσουν τον κλάδο. Τους καλούμε αντί για απαράδεκτες μεθοδεύσεις να τηρήσουν το νόμο , τη συλλογική σύμβαση, τις υπογραφές τους και τις δεσμεύσεις τους. Τα 10.000.000 των ελλήνων πολιτών όλος ο υγειονομικός κόσμος και οι Φαρμακοποιοί με μια αδιάσπαστη Ενότητα 

ΑΠΑΙΤΟΥΝ 
  • Χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ 
  • Την τήρηση των νόμων 
  • Την αναβάθμιση της Περίθαλψης» 

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΕΞΩΔΙΚΟ ΠΡΟΣ ΕΟΠΥΥ-MH ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΟΣ ΔΗΛΩΣΙΣ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ


Του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.Π.Δ.Δ.» εδρεύοντος εις την Αθήνα επί της Λεωφόρου Πειραιώς αρ. 134 και Αγαθημέρου, νομίμως εκπροσωπούμενου.

ΚΑΤΑ

Του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)» εδρεύοντος εις το Αμαρούσιο Αττικής επί της Λεωφόρου Κηφισίας αρ. 39, νομίμως εκπροσωπούμενου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗΣ

1. Εις το Υπουργείο Οικονομικών (Γραφείο Υπουργού).
2. Εις το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Γραφείο Υπουργού).
3. Εις το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Γραφείο Υπουργού).

-------------------------------------------------------------

Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και διαμαρτυρίες μας και τις αντίστοιχες δημόσιες διαβεβαιώσεις σας, συνεχίζετε να είστε απολύτως ασυνεπείς εις τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχετε αναλάβει δυνάμει της από 01.11.2011 συλλογικής συμβάσεως προμήθειας φαρμάκων.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επιθυμώντας να συνδράμει – εις το μέτρο των δυνατοτήτων των φαρμακοποιών μελών του – τους Έλληνες ασφαλισμένους που δοκιμάζονται από τη σοβούσα οικονομική κρίση, απεδέχθη εις τα μέσα Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους το υποβληθέν εκ μέρους σας χρονοδιάγραμμα πληρωμών πέραν των συμβατικών υποχρεώσεών σας, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση όμως ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό θα τηρείτο πιστά από εσάς. Με την εκπρόθεσμη καταβολή τμηματικώς, καίτοι τούτο δεν προβλέπεται σχετικώς εις τη μεταξύ μας Σύμβαση, των οφειλών σας, είχατε συνάμα δεσμευθεί δημοσίως ότι το χρονοδιάγραμμα πληρωμών θα τηρηθεί πιστά και απαρέγκλιτα και ότι θα εξευρεθεί λύση της χρηματοδότησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ούτως ώστε να μην ανακύπτει κάθε μήνα το αυτό πρόβλημα της μη καταβολής των οφειλών σας προς τα φαρμακεία.
Δυστυχώς, καίτοι έχουν παρέλθει δύο και πλέον μήνες από τότε, παρά τις δεσμεύσεις σας, το χρονοδιάγραμμα πληρωμών δεν τηρείται, και οι οφειλές σας συνεχίζονται να καταβάλλονται τμηματικά κι εκπροθέσμως ακόμη και σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, και «έναντι».
Κι όλα αυτά, όταν ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί εκ μέρους σας το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους φαρμακοποιούς των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2012.
Η καθυστέρηση εις την εξόφληση των υποχρεώσεών σας είναι καθ’ όλα παράνομη και αντισυμβατική.
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση δεν δύναται να συνεχισθεί άλλο.
Είναι ανεπίτρεπτο να μην τηρείτε τις συμβατικές υποχρεώσεις σας με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει ο κάθε φαρμακοποιός πότε θα πληρωθεί από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για φάρμακα που έχει αγοράσει και ήδη πληρώσει εις τους προμηθευτές του και έχει κατόπιν διαθέσει δύο και τρεις μήνες πριν. Η παράνομη και αντισυμβατική συμπεριφορά σας καθιστά αδύνατη για τον φαρμακοποιό την δυνατότητα να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με τις πληρωμές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με αποτέλεσμα να καθίσταται μετέωρη και εν αμφιβόλω η επιβίωση του φαρμακείου του.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η μη καταβολή εκ μέρους σας των οφειλομένων προς τους φαρμακοποιούς, έχει οδηγήσει το σύνολο του κλάδου μας σε συνθήκες πλήρους οικονομικής ασφυξίας, παντελούς ελλείψεως ρευστότητας και σε αδυναμία λειτουργίας των φαρμακείων. Η παράνομη και αντισυμβατική συμπεριφορά σας έχει προκαλέσει το παράδοξο να καλούμαστε να καταβάλουμε εις το Δημόσιο τον αναλογούντα Φ.Π.Α. για τις συνταγές εκείνες, τις οποίες καθυστερείτε να μας πληρώσετε, καθώς επίσης και τον φόρο εισοδήματος για εισόδημα του παρελθόντος έτους, το οποίο ουδέποτε έχουμε λάβει.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι την οικονομική δυσπραγία μας επιτείνει το γεγονός ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες, παρά τη ρητή νομοθετική πρόβλεψη περί δίμηνης πίστωσης, παρανόμως απαιτούν από τους φαρμακοποιούς να εξοφλούν τις παραγγελίες των φαρμάκων είτε τις μετρητοίς – το πλέον σύνηθες – είτε το αργότερο εντός είκοσι τριάντα το πολύ ημερών, για τα δε φάρμακα υψηλού κόστους οι φαρμακευτικές εταιρείες απαιτούν να προβαίνουμε σε άμεση εξόφληση αυτών.
Κι ενώ γνωρίζετε πολύ καλά, ότι με την ανωτέρω περιγραφόμενη παράνομη και αντισυμβατική συμπεριφορά σας θέτετε σε ΑΜΕΣΟ κίνδυνο τους 9.000.000 ασφαλισμένους σας, αλλά και τη δημόσια υγεία, καθώς η έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουμε και για την οποία είστε αποκλειστικώς υπεύθυνοι, έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη αδυναμία να προβούμε εις την προμήθεια των αναγκαίων φαρμάκων.
Κι ενώ γνωρίζετε πολύ καλά, ότι με τη στάση και τη συμπεριφορά σας προσπαθείτε να μετακυλήσετε το πρόβλημα από την παράνομη και αντισυμβατική μη καταβολή των οφειλών σας σε εμάς, ωθώντας μας σε σύγκρουση με τους ασφαλισμένους σας και κυρίως με τους πιο οικονομικά αδύναμους.
Κι ενώ ακόμη εκκρεμεί η καταβολή των οφειλών σας για το 2011 προς τα φαρμακεία παρά τη σχετική νομοθετική πρόβλεψη.
Επειδή αρνούμενοι παρανόμως να εκπληρώσετε τις συμβατικές υποχρεώσεις σας, ωθείτε σε οικονομικό αφανισμό τα φαρμακεία και θέτετε σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
(Και με τη ρητή επιφύλαξη παντός δικαιώματός μας)

Σας δηλώνουμε ότι είμαστε εις τη δυσάρεστη θέση να προβούμε νομίμως και συμβατικώς, με αποκλειστική υπαιτιότητά σας, εις την αναστολή – διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους σας από την 26η Νοεμβρίου 2012, μέχρι την εξόφληση όλων των οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τα φαρμακεία, λόγω της αντικειμενικής αδυναμίας των φαρμακοποιών – μελών να αγοράσουν – προμηθευτούν τα αναγκαία φάρμακα.
Επίσης, σας δηλώνουμε ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ως αντισυμβαλλόμενο μέρος της από 01.11.2011 συλλογικής συμβάσεως προμήθειας φαρμάκων, δεσμεύει αποκλειστικά και μόνο αυτός τα μέλη του, τόσο με την υπογραφή της συμβάσεως, όσο και κατά την διάρκεια της εκτελέσεως αυτής. Έτσι, η από 21.11.2012 απόφαση του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. περί αναστολής – διακοπής της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους σας από την 26η Νοεμβρίου 2012, δεσμεύει νομίμως και συμβατικώς τόσο όλους τους φαρμακοποιούς – μέλη του, όσο και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Σύμφωνα με το πρώτο άρθρο της ως άνω Συμβάσεως, οι όροι της δεσμεύουν αυτοδικαίως όλους τους φαρμακοποιούς που διατηρούν φαρμακείο. Συνεπώς, κατά την εφαρμογή της ως άνω συλλογικής Σύμβασης, οι φαρμακοποιοί δεν εκπροσωπούνται ατομικά έναντι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αλλά μόνο δια του Π.Φ.Σ.
Για το λόγο αυτό, εις την περίπτωση που κάποιος φαρμακοποιός από την 26η Νοεμβρίου 2012 και για το διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή – διακοπή, προβεί σε εκτέλεση συνταγών ασφαλισμένου σας, χορηγώντας επί πιστώσει τα αναγραφόμενα εις τη συνταγή φάρμακα, κατά παράβαση της σχετικής αποφάσεως του Π.Φ.Σ., ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. υποχρεούται να μην προβεί εις την καταβολή της αξίας των συνταγών που εκτελέστηκαν κατά το διάστημα της αποφασισθείσης από τον Π.Φ.Σ. αναστολής – διακοπής. Επίσης, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. υποχρεούται να μην προβεί εις την διευκόλυνση παντί τρόπω των φαρμακοποιών που δεν συμμορφώνονται με την ως άνω απόφαση του Π.Φ.Σ.
Τέλος, με την παρούσα δηλώνουμε άμα, ότι σε περίπτωση που δεν τηρήσετε όσα αναφέρονται ανωτέρω, είστε αποκλειστικώς και μόνο Σεις υπεύθυνοι απέναντι εις το Νόμο.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς ον αύτη απευθύνεται προς γνώσιν του και για κάθε νόμιμη συνέπεια αντιγράφοντας παράλληλα ολόκληρη εις την επιδοτήρια έκθεση.
Επικολλήθηκε ένσημο Τ.Π.Δ.Α. 1,17 €.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. Π.Φ.Σ.

Η Γενική Συνέλευση του Π.Φ.Σ. η οποία διεξήχθη σήμερα 1-12-2012,
 
Εκτίμησε τις εξελίξεις και διαπίστωσε ότι συνεχίζει η ασυνέπεια πληρωμών του ΕΟΠΥΥ και εκκρεμεί μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων (φορολογία, αναδρομικό rebate κ.λπ.) με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η φαρμακευτική περίθαλψη και να δυσχεραίνεται η βιωσιμότητα του Ελληνικού φαρμακείου.
 
Η Γ.Σ. αποφάσισε:
 
Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ( Πανελλαδική αναστολή εκτέλεσης συνταγών ΕΟΠΥΥ) με βασικά αιτήματα:
  • Χρηματοδότηση ΕΟΠΥΥ, Στήριξη Δημόσιας Υγείας.
  •  Αποπληρωμή συνταγών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.
  • Αποπληρωμή των παλαιών χρεών 2011 για ΕΟΠΥΥ και άλλα ταμεία.
  • Χρονοδιάγραμμα πληρωμών για συνταγές Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των 60 ημερών που ορίζει ο νόμος
  • Συμψηφισμός με Εφορία.
  • Κατάργηση αναδρομικού Rebate.
  • Επιβολή 2μηνης πίστωσης από Εταιρίες.
  • Προώθηση θεσμικών ζητημάτων.
 
Η Γ.Σ. εξουσιοδότησε το Δ.Σ. του ΠΦΣ σε έκτακτη συνεδρίασή του με συμμετοχή των Προέδρων των μεγάλων Συλλόγων να σταματήσει ή να συνεχίσει την Πανελλαδική κινητοποίηση.
 
Παράλληλα η Γ.Σ. αποφασίζει για:
  •  Κατάργηση της διάταξης για μεικτό κέρδος 30 ευρώ στα φάρμακα με Χ.Τ. άνω των 200 ευρώ. Η διακίνηση τους καθίσταται ασύμφορη για τα φαρμακεία.
  •  Επιστολή προς φαρμακοποιούς
  • Έντυπο ενημέρωσης πολιτών
  •  Να γίνει Αγωγή στην Τράπεζα Ελλάδος για το κούρεμα των αποθεματικών Π.Φ.Σ.
  • Την προώθηση για τη σύσταση Επαγγελματικού Ταμείου
  • Την διενέργεια μελέτης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την φαρμακευτική δαπάνη και το κέρδος.
  • Την κατάθεση Αγωγής για τόκους Υπερημερίας στον ΕΟΠΥΥ
  • Την Προσφυγή για τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ και τα στρατιωτικά φαρμακεία.
  • Και την υποβολή Ερωτήματος στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου για συνταγές / δραστική.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ​
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ​
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ