Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Π.Φ.Σ.: ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ

Αθήνα, 1/4/2013 
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 

Α. για το μήνα Μάρτιο:
Όλες οι γνωματεύσεις που έχουμε εκτελέσει θα υποβληθούν αριθμημένες σε ξεχωριστή αναλυτική κατάσταση (χειρόγραφη ή εκτυπωμένη από το πρόγραμμα φαρμακείου) συνοδευόμενη από ξεχωριστό τιμολόγιο. 

Β. για το μήνα Απρίλιο:
Ο ΕΟΠΥΥ θα εκδώσει νεώτερες οδηγίες, δεδομένου ότι η υποβολή μέσω e- ΔΑΠΥ που θα λειτουργούσε από 2/4/2013 σύμφωνα με έγγραφο του ΕΟΠΥΥ με ημερομηνία 29/3/2013, παρουσιάζει προβλήματα. 

Υπενθυμίζουμε ότι δεν χρειάζεται θεώρηση ακόμα και για ποσά που ξεπερνούν τα 150 ευρώ. Συνάδελφοι, 
Με αφορμή το θέμα αυτό ενημερώσαμε τον ΕΟΠΥΥ ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε και δεν θα εφαρμόσουμε οποιαδήποτε αιφνιδιαστική απόφαση που μας δημιουργεί επιπλέον ταλαιπωρία. Είναι υποχρέωση των υπηρεσιών του, όταν εκδίδει οποιαδήποτε απόφαση σχετική με την εκτέλεση των συνταγών, να την έχει προετοιμάσει σωστά και να υπάρχει επαρκής χρόνος για την ενημέρωση και την ομαλή μετάβαση των φαρμακείων. 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 18-24/3/2013


20.3 Συνεχίσθηκαν οι συναντήσεις με εταιρείες στα πλαίσια βελτίωσης των καναλιών διανομής προϊόντων. Στην συνάντηση αντιπροσωπεία του ΠΦΣ , συναρτήθηκε με εκπροσώπους των εταιρειών APIVITA και FARMEX

21.3 Παρέμβαση στον ΕΟΠΥΥ για ενδεχόμενο πρόβλημα στην πληρωμή των φαρμακοποιών από τις τράπεζες Κυπριακών συμφερόντων .

22.3 Παρέμβαση του Π.Φ.Σ. στο Υπουργείο Οικονομικών για την προώθηση υπουργικής απόφασης που αφορά την σύσταση των πειθαρχικών συμβουλίων .

23-24.3 Πραγματοποιήθηκε στα Γρεβενά διημερίδα από τον ΠΡΟΣΥΦΛΑ σχετικά με το μέλλον των Συνεταιρισμών και το θέμα της ρευστότητας προς τους ΣΥΦΑ και τα φαρμακεία, στην οποία παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΦΣ (11.3.2013 - 15.3.2013)

Την Δευτέρα 11.3.2013 επιτροπή του ΠΦΣ προήδρευσε συνάντησης με αντιπροσώπους των εταιρειών πληροφορικής με σκοπό την υπογραφή συμφωνίας που αφορά την πιστοποίηση των προγραμμάτων μηχανογράφησης των φαρμακείων. Η συνάντηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη για τη διασφάλιση σημαντικών όρων και προδιαγραφών προς όφελος του τελικού χρήστη (φαρμακοποιού) αλλά και της ασφαλούς διακίνησης των δεδομένων. Ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν η υπογραφή αμοιβαίας συμφωνίας.

Την ίδια μέρα δόθηκε συνέντευξη του προέδρου του Π.Φ.Σ. προς τα ΜΜΕ για το φλέγον θέμα των ελλείψεων που μαστίζει το Ελληνικό φαρμακείο και την κοινωνία εδώ και αρκετό καιρό. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι τα φαρμακεία αποτελούν τον τρίτο και τον μικρότερο, με πολύ μεγάλη μάλιστα διαφορά, κατά σειρά εμπλεκόμενο παράγοντα στο θέμα αυτό. Η μονόπλευρη αναζήτηση ευθυνών αποτελεί κίνηση τακτικισμού και αποκρύπτει τα πραγματικά αίτια. Τονίστηκε δε ότι το πρόβλημα είναι κυρίως οι ελλείψεις των φαρμάκων που παρουσιάζονται και όχι οι λιανικές πωλήσεις φαρμάκων προς χονδρέμπορους με σκοπό την εξαγωγή αυτών.

Την Τρίτη 12.3.2013 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Υπουργείου Υγείας συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Σαλμά. Τα θέματα της συνάντησης που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

Α. Το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων
Τονίστηκε ότι ο ΠΦΣ θα είναι αρωγός σε οτιδήποτε χρειασθεί η πολιτεία για την προάσπιση και διαφύλαξη της δημόσιας Υγείας προς όφελος του Έλληνα πολίτη.

Β. Το θέμα των πληρωμών των υπολοίπων ταμείων
Για μία ακόμη φορά ζητήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών αφού απολύτως κανένα πλέον πρόσχημα δεν υφίσταται για την άμεση εξόφληση των παλαιών χρεών των ασφαλιστικών ταμείων.

Γ. Το θέμα του υπολοίπου του μηνός Νοεμβρίου.
Η αναίτια για ακόμα μία φορά καθυστέρηση και μη έγκαιρη πληρωμή δημιουργεί όχι μόνον θέματα νομιμότητας της υφιστάμενης σύμβασης μα συνιστά ευθεία απειλή για την βιωσιμότητα των φαρμακείων. Ζητήθηκε το αποτέλεσμα της παρέμβασης του Πρωθυπουργού προς τους προέδρους των ασφαλιστικών ταμείων σε ότι έχει να κάνει με την μειωμένη ως και την ανύπαρκτη πολλές φορές απόδοση πόρων προς τον ΕΟΠΥΥ.

Την Τετάρτη 13.3.2013 στο πλαίσια της διερεύνησης του καναλιού διανομής των δερμοκαλλυντικών και μη προϊόντων που πωλούνται από τα φαρμακεία πραγματοποιήθηκε συζήτηση με εκπροσώπους των εταιρειών PIERRE FABRE, FREZYDERM, KORRES.

Έγιναν οι πρώτες ενδεικτικές τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους των άνω εταιρειών παρουσία του Νομικού συμβούλου του ΠΦΣ. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.
Αναμένονται σύντομα εξελίξεις.

Ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. παραβρέθηκε σε εκδήλωση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας PHARMATHEN και τόνισε κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του πως όλη η εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου θα πρέπει να δημιουργήσει εκείνες τις σχέσεις για να οδηγηθούμε έξω από την κρίση. Αποτελεί δήλωσε προϋπόθεση η συστράτευση αυτή για το Ελληνικό φαρμακείο και το κοινωνικό σύνολο ,για μια Ελλάδα που αγαπάμε.

Την Πέμπτη 14.3.2013 Προσκλήθηκε ο ΠΦΣ για συνάντηση με τον Αναπλ. Υπουργό Υγείας κ. Σαλμά. Στην συνάντηση αυτή κλήθηκαν επίσης η Ο.Σ.Φ.Ε. και ο Σ.Φ.Ε.Ε.
Την Παρασκευή 15.3.2013 Συνάντηση με το Σύνδεσμο Εταιριών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσεως (ΕΦΕΧ) κύριο θέμα τα ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ. και ότι έχει να κάνει με την διάθεση αυτών

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. ΜΑΡΙΟ ΣΑΛΜΑ



Αθήνα, 13/03/2013
 
Μετά από  προσωπική πρόσκληση του κ. Σαλμά, πραγματοποιήθηκε  συνάντηση  με τον Πρόεδρο του ΠΦΣ   την Τρίτη 12 Μαρτίου .
Στην συνάντηση αυτή είχε κληθεί και παραβρέθηκε και ο κ. Λουράντος.

-        Το πρώτο θέμα που τέθηκε ήταν οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ δηλαδή τα 80 εκατομμύρια για την αποπληρωμή του Νοεμβρίου και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των άλλων ταμείων που εντάχτηκαν στον ΕΟΠΥΥ (ΔΕΗ , Οίκος Ναύτου κλπ)
Ο κ. Σαλμάς διαβεβαίωσε ότι  (μετά από συνεννόηση με την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ) τα 80 εκατομμύρια θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες  και παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση.
Σε ότι αφορά τα αλλά ταμεία έδωσε εντολές στην οικονομική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ και την αρμόδια διευθύντρια της ΔΕΗ , έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να υποβληθεί γρήγορα το αίτημα χρηματοδότησης προς το Υπουργείο Οικονομικών.
Πράγματι υπάρχει γραφειοκρατική καθυστέρηση, ενώ τα χρήματα υπάρχουν .
Δεσμεύτηκε ότι θα το παρακολουθήσει προσωπικά και ήδη ξεκίνησε την πίεση για να ξεπερασθούν οι εμπλοκές .
-        Το επόμενο ζήτημα ήταν οι γνωστές «ιδέες» του ΔΝΤ για ορισμένα ΜΥΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων .
Μας διευκρίνισε ότι η θέση του Υπουργείου υγείας (όπως εκφράστηκε από τον κ. Λυκουρέντζο και τον κ. Σαλμά) είναι κατηγορηματική. ΤΑ ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα, ακολουθούν το ίδιο νομικό πλαίσιο και δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής του τρόπου διάθεσης.
Η δική μας θέση είναι γνωστή .
-        Το τρίτο ζήτημα είναι οι γνωστοί έλεγχοι που έγιναν από το ΣΔΟΕ  και τις αρμόδιες υπηρεσίες για το θέμα των εξαγωγών και των ελλείψεων.
Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε όσον αφορά στις  ελλείψεις η θέση μας είναι  δεδομένη.
Θεωρούμε ότι οι ελλείψεις οφείλονται σε πολλούς παράγοντες :
·         Στις μειωμένες ποσότητες που παραδίδουν οι εταιρείες οι οποίες  πολλές φορές είναι ακόμη και μηδενικές.
·         Στα πλαφόν που ορίζουν οι εταιρείες ανά  ιδιοσκεύασμα
·         Σε λάθη προγραμματισμού  ή σε προβλήματα παραγωγής
·         Στη μειωμένη ρευστότητα που έχουν τα φαρμακεία και συνακόλουθα οι αποθήκες λόγω καθυστερήσεων του ΕΟΠΥΥ και λόγω άρνησης κάποιων εταιρειών να εφαρμόσουν την πίστωση των 60 ημερών.
·         Στις εξαγωγές που ναι μεν είναι νόμιμες αλλά δεν πρέπει  αποβαίνουν σε βάρος της επάρκειας.
·         Σε ότι αφορά την εμπλοκή ορισμένων φαρμακείων σε πωλήσεις προς αποθήκες με σκοπό την εξαγωγή, ο κ. Σαλμάς μας έδειξε λίστες φαρμακείων με στοιχεία που δείχνουν ότι ορισμένοι  συνάδελφοι πράγματι πωλούν προς αποθήκες.
Τονίζουμε ότι αυτό δεν επιτρέπεται .
Κανείς φαρμακοποιός δεν πρέπει  να πουλάει προς αποθήκες και μάλιστα με σκοπό την εξαγωγή.
Τα στοιχεία δεν μας παραδόθηκαν διότι υπάρχει το φορολογικό απόρρητο.
Φαίνεται όμως πως σε ελάχιστες περιπτώσεις εμπλέκονται φαρμακοποιοί σε παράνομες δραστηριότητες. Αυτούς δεν πρόκειται να τους καλύψουμε συνδικαλιστικά και απαιτούμε   την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη και στη συνέχεια στα Πειθαρχικά Συμβούλια.
Για τους υπόλοιπους που έκαναν πωλήσεις  ζητήσαμε να γίνει διαχωρισμός μεταξύ όσων έδωσαν μεγάλα ποσά (υπάρχουν ορισμένοι που έδωσαν από 30 έως και 400.000 €) και όσων έδωσαν μικροποσά.
-        Τέλος, θα   υπάρξει νομοθετική ρύθμιση η οποία να αναφέρει με σαφήνεια τι απαγορεύεται και να προβλέπει ποινές με κλιμάκωση, μια τέτοια ρύθμιση έχει σκοπό να φέρει ο κ. Σαλμάς  σε  νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μαζί με άλλα θέματα του Υπουργείου Υγείας.
Καταλήγοντας σας ενημερώνουμε ότι ζητήσαμε επίσημη συνάντηση με τους κ. Λυκουρέντζο  και Σαλμά για θεσμικά ζητήματα που αφορούν τον κλάδο.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΠΦΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΕΣ 6/3/13

Αθήνα, 6/3/2012 
Αριθμ. Πρωτ. 500 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση στον ΕΟΠΥΥ παρουσία του προέδρου και μελών ΔΣ του ΠΦΣ. 

Συζητήθηκε το θέμα των πληρωμών των μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου καθώς και της αποπληρωμής των παλαιών οφειλών των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. 

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεσμεύτηκε ότι η πληρωμή των συνταγών του μηνός Νοεμβρίου κατά ποσοστό 55% θα πραγματοποιηθεί το αργότερο την Δευτέρα 10/3/2013 για τους Διανεμητικούς Λογαριασμούς, και την Τρίτη 11/3/2013 για τα φαρμακεία που πληρώνονται μέσω Διατραπεζικού Συστήματος ΔΙΑΣ. 

Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ απαίτησε, η εξόφληση των συνταγών του μηνός Νοεμβρίου να ολοκληρωθεί το αργότερο έως 20/3/2013. 

Η πληρωμή των συνταγών του μηνός Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ αλλά και την ροή των εισφορών των ταμείων που έχουν ενταχθεί στον Οργανισμό, θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο δεκαήμερο του μηνός Απριλίου. 

Για τα χρέη των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και δεδομένου ότι ψηφίστηκε και η δεύτερη τροπολογία η οποία ορίζει τις διατάξεις εκείνες που ρυθμίζουν την εξόφληση των οφειλών των ενταχθέντων ταμείων, ζητήθηκε εγγράφως από τις οικονομικές υπηρεσίες των ταμείων αυτών να αποστείλουν άμεσα τα οφειλόμενα ποσά στην οικονομική Δ/νση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης των ενταλμάτων. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΕΟΠΥΥ η ενταλματοποίηση και η αποπληρωμή των οφειλομένων ποσών θα έχουν ολοκληρωθεί έως 15/4/2013. 

Θα παρακολουθούμε καθημερινά την πορεία των διαδικασιών και θα σας ενημερώνουμε για τις όποιες εξελίξεις και την υλοποίηση των δεσμεύσεων του ΕΟΠΥΥ για τις πληρωμές μας. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΦΣ: ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΕΟΠΥΥ-ΚΜΕΣ

Αθήνα, 6/3/2013
Αριθμ. Πρωτ. 497

Σας ενημερώνουμε ότι, τα τιμολόγια που αφορούν τους πρώτους δύο μήνες επεξεργασίας των συνταγών έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά και είναι στην διάθεση των φαρμακείων. Υπενθυμίζουμε ότι, οι φαρμακοποιοί για να μπορούν να εκτυπώσουν τα τιμολόγια αυτά που αφορούν την παρακράτηση των 0,04 ευρώ ανά συνταγή, πρέπει να εγγραφούν στην διαδικτυακή πύλη του ΕΟΠΥΥ – ΚΜΕΣ https://www.eopyykmes.gr και να αποστείλουν την υπογεγραμμένη αίτηση εγγραφής με τις συνταγές υποβολής Μηνός Μαρτίου 2013 στην ΚΜΕΣ. 
Επισημαίνουμε ότι η διαδικασία εγγραφής θα έχει ολοκληρωθεί, μετά την παραλαβή της υπογεγραμμένης και σφραγισμένης αίτησης από την ΚΜΕΣ η οποία θα στείλει e-mail επιβεβαίωσης στο φαρμακείο και μόνο τότε θα έχει την δυνατότητα πρόσβασης ο φαρμακοποιός στα στοιχεία του λογαριασμού του. (Εκκαθαριστικά σημειώματα, παρακρατήσεις, περικοπές κλπ.) 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΣΑΚΧΑΡΟΥ ΑΠΟ 1/3/13

Αθήνα, 6/3/2012 
Αριθμ. Πρωτ. 496

 Όσες συνταγές πράσινες εκδόθηκαν έως και 28/2/2013 και περιέχουν: 
1. Αναλώσιμα και φάρμακα ΣΔ 
2. Μόνο αναλώσιμα ΣΔ συνοδευόμενα από γνωμάτευση ιατρού,όλες αυτές οι συνταγές θα εκτελεστούν και θα υποβληθούν προς εξόφληση μαζί με την φαρμακευτική περίθαλψη εντός της προθεσμίας των πέντε εργάσιμων ημερών. 

Από 1/3 δεν ισχύουν πράσινες συνταγές αναλωσίμων. 
Ισχύουν γνωματεύσεις, (ή/και παραπεμπτικά) που εκτελούμε χειρόγραφα μέσω προγραμμάτων φαρμακείου κοστολογώντας και επικολλώντας τις ταινίες γνησιότητας στο πίσω μέρος της γνωμάτευσης ή σε εκτυπωμένη Α4 που επισυνάπτουμε στη γνωμάτευση. 
Απαραιτήτως η εκτέλεση γνωματεύσεων συνοδεύεται από ημερομηνία εκτέλεσης, σφραγίδα και υπογραφή φαρμακοποιού, υπογραφή παραλαβόντος καθώς επίσης και την επικόλληση ταινιών γνησιότητας. 
Οι γνωματεύσεις πρέπει επίσης να φέρουν ονοματεπώνυμο ασφαλισμένου, ΑΜ ασφαλιστικού φορέα, ΑΜΚΑ ασφαλισμένου , ΑΜΚΑ ιατρού, ημερομηνία, σφραγίδα, και υπογραφή ιατρού καθώς επίσης και ποσοστό συμμετοχής 0% ή 25% ανάλογα με το τι υπογράφει η ο ιατρός. 
Κρίνεται αναγκαία η καταχώρηση των εν λόγω γνωματεύσεων στα προγράμματα φαρμακείων προκειμένου να είναι δυνατή η έκδοση απόδειξης από το σύστημα καθώς επίσης και η έκδοση μηχανογραφημένης συγκεντρωτικής κατάστασης από αυτά, που ενδεχομένως χρειαστεί να συνοδεύσει την υποβολή τους στον ΕΟΠΥΥ. 
Σε καμία περίπτωση δεν απαιτείται θεώρηση των γνωματεύσεων. 
Ο ενιαίος τύπος γνωμάτευσης χορήγησης αναλωσίμων που θα διατίθεται στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ και θα δίνει τη δυνατότητα εκτύπωσης της σε όλους τους ιατρούς προκειμένου να συνταγογραφούν με ενιαίο τρόπο και μορφή τα αναλώσιμα σακχάρου χειρόγραφα, θα καταργήσει την ισχύ των γνωματεύσεων, διατακτικών και παραστατικών που ισχύουν από 1/3/13. 
Όταν μας δοθούν από τον ΕΟΠΥΥ οι κλειδάριθμοι εισόδου στο e-ΔΑΠΥ, θα μας δοθούν και οι λεπτομερείς οδηγίες (θα λάβετε άμεσα ενημέρωση) για τον τρόπο καταχώρησης των γνωματεύσεων καθώς επίσης και την διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών. 
Η κατάθεση των γνωματεύσεων προς πληρωμή θα γίνεται μαζί με την κατάθεση του λογαριασμού ΕΟΠΥΥ που αφορά την φαρμακευτική περίθαλψη με την μορφή του υποφακέλου μέσα στον φάκελο και σε ξεχωριστό τιμολόγιο από το τιμολόγιο των φαρμάκων. Η εξόφληση των δύο (2) τιμολογίων θα γίνεται στον ίδιο τραπεζικό λογαριασμό για κάθε φαρμακοποιό, δηλαδή σ΄αυτόν που αντιστοιχεί στον αριθμό σύμβασής του με τον ΕΟΠΥΥ. 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΠΦΣ: ΕΒΔΟΜΑΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - Δευτέρα 25.2 έως Παρασκευή 1.3.2013

Αθήνα, 4/3/2013
ΕΒΔΟΜΑΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Δευτέρα 25.2 έως Παρασκευή 1.3.2013

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης και λόγω των πολλών και σημαντικών ζητημάτων που αφορούν τον φαρμακευτικό κλάδο, εγκαινιάζει μια εβδομαδιαία στήλη ενημέρωσης των μελών του σε ό,τι έχει να κάνει με τις παρεμβάσεις και δράσεις του.
Σκοπός της στήλης αυτής είναι η έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση των μελών του για τα τεκταινόμενα.
Το θέμα των οφειλών, φορολογικά ζητήματα αλλά και νομοθετικές πρωτοβουλίες , περιείχε η εβδομαδιαία ατζέντα των συζητήσεων και των επαφών του προέδρου και των μελών του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ.
- Η εγγραφή των φαρμακείων στη διαδικτυακή πύλη του ΕΟΠΥΥ – ΚΜΕΣ αποτελεί σημαντική επιτυχία των διαβουλεύσεων του ΠΦΣ με τον ΕΟΠΥΥ, δίνοντας τη δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να αντλούν στο μέλλον όλα τα στοιχεία που αφορούν τα φαρμακεία τους. Το παραπάνω ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε έναν πιστοποιημένο πάροχο (φαρμακοποιό) να βλέπει σε πραγματικό χρόνο την πορεία εκκαθάρισης του λογαριασμού του αντλώντας πληροφορίες και παραστατικά.
Πορεία πληρωμών, εκκαθαριστικά σημειώματα, περικοπές συνταγών είναι μόνο μερικές από τις εφαρμογές που θα λειτουργήσουν. Δίνεται έτσι η δυνατότητα εξ εξατομικευμένης πληροφόρησης.
- Το Υπουργείο Υγείας αποδέχτηκε την πρότασή μας για σύσταση επιτροπής τροποποίησης του Π.Δ. 121/2008 με το οποίο καθορίζονται οι υποχρεώσεις συνταγογράφησης των εμπλεκόμενων φορέων. Σκοπός της παρέμβασης αυτής είναι η διασαφήνιση και η διασφάλιση της αποκλειστικής ευθύνης αυτού που συνταγογραφεί.

- Κρίθηκε σκόπιμη η παρέμβαση ΠΦΣ στο Υπουργείο Οικονομικών με αίτημα τη διαγραφή των φαρμακοποιών από τα συστήματα του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, στα οποία συμπεριελήφθησαν λόγω υπαιτιότητας του Δημοσίου. Μείζον θέμα και άκρως δίκαιο.

- Παρέμβαση ΠΦΣ για τις παρακρατήσεις φόρου από τον ΕΟΠΥΥ και την καθυστέρηση απόδοσής τους από την ΔΟΥ Αμαρουσίου (στην οποία ανήκει ο ΕΟΠΥΥ) προς τις τοπικές ΔΟΥ, και συνάντηση εκπροσώπων του ΠΦΣ με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη.
Στη συνάντηση αυτή απαιτήθηκε να δοθεί άμεσα λύση δίχως χρονοτριβές και καθυστερήσεις μιας και για καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους οι φαρμακοποιοί ταλαιπωρούνται και πλήττονται αναίτια. Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουμε ζητήσει στο παρελθόν και εκκρεμεί να καθοριστεί συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χάρη Θεοχάρη

- Στην ίδια συνάντηση ζητήσαμε την απάλειψη του φόρου υπεραξίας στις συστεγάσεις φαρμακείων, κάτι το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεών μας.

- Εκκρεμεί αίτημα για συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Σαλμά, για όλα τα θεσμικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο έτσι όπως έχουν διατυπωθεί μετά τις Γενικές Συνελεύσεις των προηγούμενων μηνών.

- Έχουν υποβληθεί τροπολογίες για τις συστεγάσεις και για διάφορα άλλα θέματα όπως για την πληρωμή των οφειλών των υπολοίπων ταμείων (συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του ΥΥΚΑ)
 
- Σε νομικό επίπεδο έχουν κατατεθεί προσφυγές για το θέμα των πληθυσμιακών ορίων και αναμένεται η εκδίκασή τους. Δείτε όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις.

- Ζητήθηκε από το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει ο ΠΦΣ τη διαδικασία χορήγησης των αδειών ασκήσεως επαγγέλματος βάσει της κοινοτικής οδηγίας.

- Επανειλημμένες συσκέψεις με αντιπροσωπεία του ΣΦΕΕ και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακαποθηκών για την κατάρτιση του καταλόγου των φαρμάκων του Ν. 3816 τα οποία μπορούν και πρέπει να διακινούνται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία προκειμένου να αυξηθεί η διακινούμενη εμπορική ύλη - φάρμακα χωρίς φυσικά ζημία αλλά ωφελείας όλης της φαρμακευτικής αλυσίδας.

- Έγινε ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων που απαρτίζουν το Κοινοβούλιο καθώς και των ΜΜΕ για την καθυστέρηση των πληρωμών τόσο των τρεχουσών όσο και των παλαιών .

- Συντάχθηκε και κατατέθηκε κοινή επιστολή του ΠΙΣ, ΕΟΟ και ΠΦΣ με σκοπό την ενημέρωση του Πρωθυπουργού για θέματα Υγεία και ζητήθηκε άμεσα η πραγματοποίηση συνάντησης

- Συντάχθηκε επιστολή προς τις εταιρείες δερμοκαλλυντικών αναφορικά με τη διακίνηση προϊόντων τους στα Σούπερ Μάρκετ ύστερα από κρούσμα διάθεσής τους σε κανάλι διακίνησης εκτός φαρμακείου και ορίστηκε συνάντηση για την Τρίτη 5/3/2013 προκειμένου να διερευνηθούν οι προθέσεις των εν λόγω εταιρειών.

- Πραγματοποιήθηκε ΔΣ την Τετάρτη 27/02/2013 και δημοσιοποιήθηκε το θέμα της απαράδεκτης καθυστέρησης των πληρωμών.

- Ζητήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης και δημόσιας υγείας. Επίσης θα ζητηθεί συνάντηση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ή/και εκπροσώπους κομμάτων.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ