Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΠΦΣ: ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΓΙΑΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Ο Π.Φ.Σ. ενημερώνει πως την Μ.Τετάρτη τα φαρμακεία λειτουργούν κανονικά. Η αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρεται για την Τρίτη 7 Μαΐου σύμφωνα και με την απόφαση με Αριθμ.Πρ. 9280/196/1.4.2013 (ΦΕΚ Β' 774/03-04-2013) του Υπουργείου Εργασίας .

ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ e-ΔΑΠΥ

Αθήνα, 23/4/2013
Αριθμ. Πρωτ. 874 

Σε συνέχεια του με αριθμ. Πρωτ. 749/8-4-2013 εγγράφου μας και δεδομένου ότι εξακολουθεί ο ΠΦΣ να γίνεται αποδέκτης καθημερινών παραπόνων από φαρμακεία για την καταχώρηση και εκτέλεση αναλωσίμων Σακχαρώδη Διαβήτη στην ηλεκτρονική εφαρμογή e- ΔΑΠΥ, σας αναλύουμε συνολικά τα προβλήματα και παρακαλούμε για την άμεση επίλυσή τους: 
  • Μενού Εισόδου: 
Η παρούσα αναζήτηση με μοναδικά κριτήρια τον ΑΜΚΑ ή την ημερομηνία δεν διευκολύνει καθόλου το φαρμακοποιό και ουσιαστικά δεν έχει καμία χρησιμότητα, αφού δεν δίνεται η δυνατότητα στον φαρμακοποιό, να ανατρέξει στις καταχωρήσεις που έχει πραγματοποιήσει. Αυτό καθιστά απαραίτητη τη δημιουργία μίας ολοκληρωμένης λύσης για την εμφάνιση όλων των καταχωρήσεων. Προτείνουμε στο αρχικό μενού να εμφανίζεται μία λίστα όλων των καταχωρήσεων που έγιναν στην εκάστοτε περίοδο υποβολής, καθώς και μία λίστα όλων των περιόδων υποβολής.

  • Αυτόματη συμπλήρωση των πεδίων «Ασφαλιστικός Φορέας» και «ΑΜ ασφαλισμένου» όταν πληκτρολογηθεί ο ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου. Όλα τα στοιχεία υπάρχουν ήδη στις βάσεις δεδομένων του ΕΟΠΥΥ αφού με αυτά τροφοδοτείται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
  • Η μετάβαση από πεδίο σε πεδίο να καθίσταται δυνατή με το πάτημα του πλήκτρου ENTER, όπως επίσης πρέπει να γίνει μία σημαντική διόρθωση σε όσα πεδία έχουν στα δεξιά τους το σύμβολο του ερωτηματικού (?): Όταν ο χρήστης χρησιμοποιήσει το ερωτηματικό για αναζήτηση, πρέπει να παραπέμπεται απευθείας στη λίστα που επιθυμεί χωρίς να μεσολαβεί η εμφάνιση του πίνακα με τις επιλογές αναζήτησης.
  • Στο πεδίο «Αναλυτικά Στοιχεία» στην επιλογή Τύπος Αναλωσίμου, να καθίστανται επιλέξιμοι μόνο οι κωδικοί είδους που αφορούν στο συγκεκριμένο τύπο αναλωσίμων και όχι όλα τα αναλώσιμα. Για παράδειγμα όταν επιλέγονται ταινίες μέτρησης σακχάρου 50 τμχ. πρέπει τα είδη που εμφανίζονται στην αναζήτηση να είναι μόνο ταινίες μέτρησης σακχάρου με 50 τμχ. 
  • Άμεση ενημέρωση όλων των κωδικών barcode των αναλωσίμων καθώς ελάχιστοι είναι αυτοί που αντιστοιχούν σε είδη που αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν. Επίσης θα πρέπει να γίνει ειδική μέριμνα στο θέμα ώστε να ζητηθεί από τις εταιρίες που εκπροσωπούν τα προϊόντα αυτά να ενημερώνουν τον ΕΟΠΥΥ για οποιαδήποτε αλλαγή στον κωδικό barcode των προϊόντων τους. 
  • Δυνατότητα πολλαπλασιασμού της ποσότητας μίας καταχώρησης ώστε αυτή να μη χρειάζεται να επαναλαμβάνεται όταν για παράδειγμα έχουν συνταγογραφηθεί παραπάνω του ενός τεμάχια ανά είδος. 
  • Δυνατότητα εκτύπωσης στο τέλος κάθε μήνα (περίοδος υποβολής) μία συγκεντρωτική κατάσταση όλων των καταχωρήσεων και των αναλωσίμων που χορηγήθηκαν στην περίοδο αυτή. Η κατάσταση αυτή θα πρέπει να έχει τέτοια μορφή ώστε αφενός να εκπληρώνει όλες τις απαιτήσεις του ΕΟΠΥΥ και αφετέρου να διαχωρίζει στο τέλος της τα αιτούμενα ποσά σύμφωνα με την κατηγορία ΦΠΑ στην οποία ανήκουν (13 ή 23%) ώστε να χρησιμοποιούνται ακριβώς αυτά τα ποσά για την έκδοση του τιμολογίου προς τον ΕΟΠΥΥ και την αποφυγή λαθών. Επίσης στις συγκεντρωτικές καταστάσεις που θα εκτυπώνονται πρέπει να εμφανίζονται το ονοματεπώνυμο καθώς και ο ΑΜΚΑ του ασθενούς. Στις συγκεντρωτικές αυτές καταστάσεις είναι απαραίτητο να μπορούν να γίνουν μεταβολές από το χρήστη ώστε να διορθώνονται τυχόν λάθη καταχωρήσεων. 
  • Η δυνατότητα ενσωμάτωσης της όλης διαδικασίας στα προγράμματα λογισμικού φαρμακείων, θα απλοποιήσει ακόμα περισσότερο την διαδικασία καταχώρησης ενός παραπεμπτικού από το φαρμακοποιό αφού δε θα πρέπει να το καταχωρήσει δύο φορές, μία στο e-ΔΑΠΥ και μία στο λογισμικό του φαρμακείου του, και επίσης θα βοηθήσει την ελάφρυνση του server του ΕΟΠΥΥ. Δεδομένου ότι, υπάρχουν φαρμακοποιοί οι οποίοι δεν έχουν καμία γνώση των ηλεκτρονικών εφαρμογών μέσω διαδικτύου και το τελευταίο διάστημα έχουν κληθεί να εγγραφούν σε πολλές και διαφορετικές τέτοιες υπηρεσίες, και δεδομένου ότι οι δυσλειτουργίες και οι ανεπάρκειες των συστημάτων αυτών δυσχεραίνουν την καθημερινότητα τους, σας ενημερώνουμε ότι, μέχρις ότου υλοποιηθούν όλα τα προαναφερόμενα, τα φαρμακεία της χώρας θα εκτελούν τις γνωματεύσεις των αναλωσίμων του Σακχαρώδη Διαβήτη όπως ίσχυε πριν την έναρξη του e-ΔΑΠΥ. Αυτό εξυπηρετεί τόσο τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, αλλά και τους ασφαλισμένους. 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΥ

1. Μετά από επίπονες προσπάθειες και μετά από εισήγηση του εκπροσώπου μας κ. Αριστείδη Κολοτούρου το Δ.Σ. του ΤΣΑΥ στην συνεδρίαση του με την υπ΄ αριθμ 81 απόφαση που σας κοινοποιούμε , δέχτηκε να μην θεωρείται ως επικουρική σύνταξη το επιπλέον ποσό που εισπράττουν οι μονοσυνταξιούχοιΣτόχος είναι το ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν οι μονοσυνταξιούχοι, να επανέλθει στα προ Μνημονίου επίπεδα.

2. Επίσης μετά από παρέμβαση μας , αποφασίσθηκε ότι για όσους φαρμακοποιούς είχαν ζητήσει ρύθμιση για καθυστερημένες εισφορές και είχαν καθυστερήσει τις δόσεις το ΔΣ του ΤΣΑΥ δέχτηκε αυτές να καταβληθούν χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Πατείστε ΕΔΩ για να δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο με την Απόφαση του ΤΣΑΥ που αφορά τους μονοσυνταξιούχους.

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΦΣ 8/4-13/4

Δευτέρα 8.4.2013

Ο Π.Φ.Σ. παρενέβη για ακόμα μία φορά στον ΕΟΠΥΥ για την απαράδεκτη αναστάτωση που έχει προκληθεί με το θέμα των αναστολέων αντλίας πρωτονίων (πραζόλες) όπου και έλαβε τη διαβεβαίωση για την σε σύντομο χρόνο αποκατάσταση αυτής.

Τρίτη 9.4.2013

Πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση στην ΗΔΙΚΑ με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Π.Φ.Σ. και των εταιρειών μηχανογράφησης φαρμακείων. Τονίστηκε και αυτήν την φορά πως ο φαρμακοποιός μαστίζεται και γίνεται καθημερινά αποδέκτης πολλών προβλημάτων μα πάντοτε βρίσκεται αρωγός στις προσπάθειες της πολιτείας για την αναβάθμιση, την άμεση και πρωτίστως παροχή υψηλού επιπέδου πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους Έλληνες πολίτες.
Κάθε αλλαγή στον τρόπο εργασίας των φαρμακοποιών θα γίνεται αποδεκτή όταν αυτή θα πληρεί συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις Συζητήθηκαν σημαντικά θέματα online ακύρωσης κουπονιών και διασύνδεσης των εταιρειών με την ΗΔΙΚΑ βάσει συγκεκριμένων πρωτοκόλλων.
Την ίδια ημέρα ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. παρευρέθηκε στη Φαρμακευτική Γνωμοδοτική Επιτροπή την οποία και απασχόλησαν τρέχοντα θέματα.

Τετάρτη 10.4.2013

Έγιναν επαφές με την εταιρεία MEY-DEKAZ στα πλαίσια των συζητήσεων με τις εταιρείες καλλυντικών-παραφαρμάκων.
Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της επιτροπής βάσης δεδομένων.

Πέμπτη 11.4.2013

Παρουσία του προέδρου ΠΦΣ στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής όπου συζητούνταν θέματα φαρμάκου. "Ο φαρμακοποιός ήταν και θα παραμείνει δομικός λίθος στο οικοδόμημα της Δημόσιας Υγείας" τόνισε ο κος Αμπατζόγλου συζητώντας διεξοδικά με τα μέλη της επιτροπής θέματα που άπτονται αυτής.
Πραγματοποιήθηκε ύστερα από πιέσεις και απαράδεκτες δικαιολογίες αναβολής, συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση όπου ζητήθηκε να ασκηθεί άμεσα πίεση στους προέδρους των ταμείων να αποδώσουν σήμερα καθώς και στο εξής τις εισφορές που οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ.
"Eίναι αδύνατον να κρύβονται, να κοροιδεύουν και να μονολογούν. Οδηγούν στην κατάρρευση, υποβιβάζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και προκαλούν ασφυξία στους παρόχους της Υγείας" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
 
Παρασκευή 12.4.2013
Συνεδρίαση Επιτροπής Τιμών. Εξετάστηκαν λάθη, έγιναν μικροδιορθώσεις τιμών.
Ομιλία του προέδρου του Π.Φ.Σ. στο συνέδριο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
Ο Κ. Αμπατζόγλου αναφέρθηκε στις επαγγελματικές ευκαιρίες που υπάρχουν στον φαρμακευτικό χώρο παρά την κρίση που διανύουμε και στα ελπιδοφόρα μηνύματα για τους νέους ανθρώπους και δη τους επιστήμονες. "Στην βαθιά ύφεση μπορεί και πρέπει αυτός ο πολύπαθος κλάδος της Υγείας να συνεισφέρει για να ξεπεραστεί τόσο με ανθρώπινο δυναμικό όσο και με ευκαιρίες.Οι φαρμακοποιοί τα έδωσαν όλα. Σειρά τώρα των υπολοίπων να σηκώσουν τα μανίκια και μέσα από επενδύσεις να εκμεταλλευτούν την δυναμική και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται" ήταν ορισμένες φράσεις του κου Αμπατζόγλου.

Σάββατο 13.4.2013
Πραγματοποιήθηκε η προκαθορισμένη τακτική γενική συνέλευση του ΠΦΣ.
Ο πρόεδρος στην κεντρική του εισήγηση ανέπτυξε την υπάρχουσα κατάσταση, πληρωμές οφειλών ΕΟΠΥΥ και παλαιών χρεών, κλαδικά θέματα (φορολογία, ωράριο, κ.λπ.)
Αποφασίσθηκε μεταξύ άλλων πως αν δεν ολοκληρωθεί η πληρωμή των παλαιών χρεών της ΔΕΗ εντός του μήνα και των άλλων ταμείων ενεργοποιείται το μέτρο της αυτόματης αναστολής εκτέλεσης συνταγών των ασφαλισμένων αυτών των ταμείων.
Επίσης αποφασίστηκε η ανάθεση σε διεθνή οίκο μελέτης για το πραγματικό ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού και η προώθηση του νέου Κώδικα Δεοντολογίας μετά από έγκρισή του από το ΔΣ του ΠΦΣ.
(Ολόκληρη η απόφαση είναι ανηρτημένη στο www.pfs.gr και pfsgr.blogspot.com)
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε γεύμα εργασίας με αντιπροσωπεία του Τουρκικού Φαρμακευτικού Συλλόγου και έγινε συζήτηση για θέματα φαρμάκου και φαρμακευτικής πολιτικής. Η Τουρκική αντιπροσωπεία τίμησε το ΔΣ του ΠΦΣ και ευχαρίστησε για την φιλοξενία.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στα τελευταία 5 αυτά Μνημονιακά- ύφεσης έτη που διανύει η Ελλάδα οι φαρμακοποιοί αντιστέκονται και μάλιστα σθεναρά και διατηρώντας την συνοχή τους και την αξιοπρέπεια τους

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. ΤΟΥ Π.Φ.Σ. ΣΤΙΣ 13/4/2013

ΑΘΗΝΑ 15.4.2013
 
Η Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. εξέτασε το σύνολο των σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο :
• Συνεχίζεται η καθυστέρηση πληρωμών και η ασυνέπεια στα χρονοδιαγράμματα
• Ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί η υποχρέωση πληρωμής των οφειλομένων από το 2011
• Το επίπεδο της περίθαλψης θα υποβαθμιστεί και άλλο αν επιμείνουν στην περαιτέρω μείωση δαπανών .
Η Γ.Σ. αποκρούει κάθε μείωση του εισοδήματος γιατί αυτό θα οδηγήσει σε μαζικό κλείσιμο φαρμακείων και δίνει εντολή στο Δ.Σ. για άμεση αντίδραση με πανελλαδική κινητοποίηση στην περίπτωση που ανοίξει τέτοιο θέμα .
Στα επιμέρους θέματα
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ
1. Δεν δεχόμαστε την υποχρέωση των φαρμακοποιών να προσκομίζουν ενημερότητα όποτε πληρώνονται. Αυτό είναι υποχρέωση του Δημοσίου
2. Αν μέσα στον Μάϊο δεν ολοκληρωθεί η πληρωμή της ΔΕΗ και των άλλων ταμείων θα ενεργοποιηθεί η αναστολή εκτέλεσης συνταγών για τους ασφαλισμένους των συγκεκριμένων ταμείων
3. Προχωρούμε στην ολοκλήρωση του ΑΡΙ δηλαδή της διεπαφής μεταξύ προγραμμάτων φαρμακείων και ΗΔΙΚΑ .
4. Συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε την Σύμβαση με ΚΜΕΣ / ΕΟΠΥΥ μέχρι 30 Ιουνίου.
5. Αναθέτουμε σε διεθνή Οίκο τη μελέτη για το Net Profit Margin των φαρμακείων.
6. Προχωρούμε άμεσα την διαδικασία δημιουργίας DATA BANK του Π.Φ.Σ.
7. Στην επόμενη Γ.Σ. θα ληφθούν τελικές αποφάσεις για Εταιρείες και Επαγγελματικό Ταμείο
8. Επιμένουμε για την ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών για :
Α) Συστεγάσεις και Υπεραξία
Β) Φορολογία Ο.Ε.
9. Υποστηρίζουμε την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης του Υπουργείου υγείας για διευκόλυνση συστεγάσεων
10. Παρεμβαίνουμε στην αλλαγή του Π.Δ. 121 περί ποινών
11. Προωθούμε το νέο Κώδικα Δεοντολογίας με τελική διατύπωση από το ΔΣ
12. Υποστηρίζουμε την πλήρη απαγόρευση διακίνησης φαρμάκων από το διαδίκτυο και αυτομάτους πωλητές
13. ΦΥΚ: Aναθεώρηση του πλαισίου έτσι ώστε να μπορούν να διακινηθούν και από τα φαρμακεία.
14. Πίστωση εταιριών. Επιμένουμε στην πίστωση 60 ημερών και άνω, όπως προβλέπει η σχετική Αγορανομική Διάταξη
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΦΣ

ΑΘΗΝΑ 13/4/2013
Σοβαρότητα, Ενότητα και Συσπείρωση είναι το τρίπτυχο της αγωνιστικότητας που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τις μελλοντικές κινητοποιήσεις του κλάδου.
Τα παραπάνω ανέφερε χαρακτηριστικά στην κεντρική εισήγηση του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου , στην διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. εξαπέλυσε δριμεία επίθεση σε όλους όσους για προσωπικούς και για λόγους μικροσυνδικαλιστικών σκοπιμοτήτων , πλήττουν ευθέως τα θεσμικά όργανα των φαρμακοποιών σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την βιωσιμότητα του φαρμακείου και την χώρα μας.
Σκιαγραφώντας το «σκοτεινό μνημονιακό περιβάλλον» , ο κ. Αμπατζόγλου έκανε εκτενή ανάλυση για τους λόγους που αυτή την στιγμή τα φαρμακεία δεινοπαθούν, εξηγώντας ότι για λόγους άμεσης περικοπής εξόδων μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη από το 1,8% στο 1% του ΑΕΠ. Σε αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί η μείωση του ΑΕΠ από τα 270 στα 190 εκατομμύρια ευρώ.
Ένας ακόμη λόγος είναι ότι υπάρχει μια πτώση του τζίρου από 30 μέχρι 45% και βέβαια οι πολύμηνες και εξωσυμβατικές καθυστερήσεις πληρωμών .
Ακόμη τόνισε πώς όποιοι φαρμακοποιοί – συνδικαλιστές διακηρύττουν ότι θα ανατρέψουν το Μνημόνιο είναι δημαγωγοί και λαοπλάνοι. «Γυρίστε τους την πλάτη» είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τα παλιά χρέη υπενθύμισε πως μετά από συνδικαλιστικές πιέσεις, ψηφίστηκε ο νόμος 4038, μετά από συνεχόμενες πιέσεις ψηφίστηκαν δυο τροπολογίες και τελικά από τα 657.000.000 ευρώ που είναι δεσμευμένα για την εξόφληση των παλαιών χρεών , μόνον οι φαρμακοποιοί , έχουν λάβει 167.000.000 ευρώ. Για τα υπόλοιπα περίπου 75.000.000 των υπολοίπων ταμείων , το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην ΔΕΗ .
«Τα ζητάμε τώρα» είπε ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. θέτοντας προς έγκριση στην ΓΣ την πρόταση πως αν δεν πληρωθούν άμεσα από 1ης Μαΐου θα σταματήσουμε τη πίστωση.
Για το θέμα του κέρδους ανακοίνωσε την πρόθεση του Π.Φ.Σ. να αναθέσει σε Διεθνή Οίκο την σύνταξη έκθεσης για το πόσο χαμηλό είναι το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων, έτσι ώστε ο κλάδος να αποκτήσει πλέον αδιάσειστα επιχειρήματα έναντι των τροικανών και της κυβέρνησης .
Τέλος αναφέρθηκε στην κωλυσιεργία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Μαυραγάνη ο οποίος παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις δεν έχει προχωρήσει κανένα από τα θέματα που του έχουν τεθεί (υπεραξία , συμψηφισμός κλπ)
Κλείνοντας ο κ. Αμπατζόγλου είπε : «Οι μάχες με δυναμώνουν και τις αντέχω. Όμως πρέπει να επικρατήσει η σοβαρότητα και να καταλάβουν όλοι πως σημαία μας είναι ο Π.Φ.Σ.»
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Π.Φ.Σ.: ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ e-ΔΑΠΥ ΕΩΣ 30-04-2013

11-04-2013
Μετά από παρέμβαση του ΠΦΣ η Δ/νση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ μας ενημέρωσε ότι, μέχρι να πιστοποιηθούν όλες οι Εταιρείες διάθεσης Αναλωσίμων Διαβητολογικού Υλικού στο e-ΔΑΠΥ, η εφαρμογή θα λειτουργεί πιλοτικά με καταληκτική ημερομηνία την 30/4/2013. 
Υποχρεωτική καθίσταται η εκτέλεση αναλωσίμων στο e – ΔΑΠΥ, από 1/5/2013.

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Π.Φ.Σ.: ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΠΡΑΖΟΛΕΣ

ΑΘΗΝΑ 3/4/2013

Όλες οι συνταγές που αφορούν ΠΡΑΖΟΛΕΣ εκτελούνται κανονικά από τα φαρμακεία μας. Τις επόμενες ημέρες θα λάβετε νεώτερες οδηγίες.

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΟΠΥΥ

Αθήνα, 1/4/2013 
Αριθμ. Πρωτ. 698 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 

 1) Τα μηχανογραφικά συστήματα των φαρμακείων έχουν ενημερωθεί για τις νέες ηλεκτρονικές συγκεντρωτικές καταστάσεις. 
Από Δευτέρα 1/4/13 με την έκδοση της ΝΕΑΣ συγκεντρωτικής Κατάστασης πληρωμής θα δώσουν την δυνατότητα ενσωμάτωσης σε αυτήν του παλιού και του νέου τρόπου εκτέλεσης (27/3/13) προκειμένου να υποβάλλουμε μία (1) συγκεντρωτική κατάσταση και να εκδώσουμε ένα (1) τιμολόγιο. 

2) Οι συνάδελφοι που υποβάλλουν χειρόγραφες καταστάσεις προτείνουμε αφού συμπληρώσουν τον ίδιο τύπο συγκεντρωτικής κατάστασης που συμπλήρωναν μέχρι και σήμερα που θα αφορά σε εκτελέσεις και με το παλιό και με τον νέο τρόπο αποζημίωσης, μετά την τελευταία ημέρα καταχώρησης μηνός Μαρτίου και στην πρώτη στήλη συμμετοχών 0% θα συμπληρώσουν από κάτω επιπλέον καταχώρηση με το άθροισμα όλων των επιβαρύνσεων (συμμετοχή 50% επί της διαφοράς Λ.Τ. μείον Α.Τ. του ΕΟΠΥΥ) που εμφανίζονται στις εκτελεσμένες συνταγές ως “ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΛΗΡΩΤΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ”. 

Συνημμένο υπόδειγμα για τον τρόπο συμπλήρωσης της παλιάς χειρόγραφης συγκεντρωτικής κατάστασης επισυνάπτεται ΕΔΩ. 

Και σε αυτήν την περίπτωση οι συνάδελφοι θα υποβάλουν μία (1) συγκεντρωτική κατάσταση και θα εκδώσουν ένα τιμολόγιο (1) . 

ΣΧΟΛΙΑ
Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου 

Ως ΠΦΣ κληθήκαμε αιφνιδιαστικά και εσπευσμένα να αντιμετωπίσουμε μια ακόμη άστοχη ως προς τον χρόνο εφαρμογής αλλαγή στο σύστημα αποζημίωσης της παρεχόμενης φαρμακευτικής περίθαλψης από τον ΕΟΠΥΥ. 
Αν και είναι γνωστό σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ, ΚΜΕΣ) ότι η εφαρμογή αλλαγών τέτοιου τύπου πρέπει αφενός για λόγους δυνατότητος τεχνικής υποστήριξης από την πλευρά των προγραμμάτων φαρμακείων και αφετέρου για λόγους υποστήριξης της διαδικασίας ελέγχου των συνταγών από την ΚΜΕΣ, να συμπίπτει και να ισχύει χρονικά κατά την αλλαγή του μήνα, δυστυχώς για μία ακόμη φορά δεν έγινε το αυτονόητο και αναγκαστήκαμε πάλι να παρέμβουμε και να δώσουμε λύση στο πρόβλημα μιας και το νέο σύστημα αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ ήταν ασύμβατο με την ήδη υπάρχουσα Συγκεντρωτική κατάσταση πληρωμών και έπρεπε να συμφωνηθεί ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ που θα ενσωμάτωνε το νέο τρόπο αποζημίωσης. 
Προτείναμε πιο απλές λύσεις αλλά ο πάρεδρος και το ελεγκτικό Συνέδριο τις απέρριψαν με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μην πληρωθούν κάποιες συνταγές. 
Όπως σας ενημερώσαμε και στο χθεσινό ενημερωτικό σημείωμα για τα αναλώσιμα του διαβήτη δηλώσαμε τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε και να εφαρμόσουμε καμία απολύτως άλλη αιφνιδιαστική αλλαγή της τελευταίας στιγμής, η οποία προσθέτει ταλαιπωρία στους φαρμακοποιούς. 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (25-29/03/2013)

Η φαρμακευτική ατζέντα της εβδομάδας που προηγήθηκε είχε να κάνει με τα εξής θέματα:

Τρίτη 26.3.2013 Για ακόμα μια φορά ο ΠΦΣ είχε επαφές με το Υπουργείο Υγείας για την προώθηση πληρωμών αυτή την φορά του ΕΟΠΥΥ Δεκεμβρίου αλλά και παλαιών χρεών των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων. Τονίστηκε επανειλημμένα ότι η πολιτεία δεν μπορεί να ασκεί φαρμακευτική πολιτική με τις πλάτες των φαρμακοποιών και να αδιαφορεί για τις τύχες 30.000 και πλέον οικογενειών που ζουν από το επάγγελμα αυτό.


Τετάρτη 27.3.2013 Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον νέο πρόεδρο του ΕΤΑΑ . Στην συνάντηση αυτή παραβρέθηκαν όλοι οι πρόεδροι των δευτεροβαθμίων συνδικαλιστικών υγειονομικών οργανώσεων της Ελλάδας. Στην συζήτηση αυτή κυρίαρχη θεματολογία ήταν η οργάνωση του ταμείου, θέματα συντάξεων και οικονομικά ζητήματα του ταμείου. Από την πλευρά του ο ΠΦΣ σημείωσε ότι οι φαρμακοποιοί είναι και θα παραμείνουν αρωγοί στις προσπάθειες του νέου προέδρου όπως άλλωστε έπραξαν με το παραπάνω και στο παρελθόν στηρίζοντας τόσο οικονομικά όσο και συμβουλευτικά.

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΦΣ με την φαρμακευτική εταιρεία LAVIPHARM στα γραφεία του συλλόγου στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επαφών με εκπροσώπους εταιρειών του κλάδου.

Πέμπτη 28.3.2013 Το σημαντικότερο ίσως γεγονός της εβδομάδας. Πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου του Π.Φ.Σ με αφορμή την διοργάνωση της Ημερίδας για τα ΜΥΣΥΦΑ που θα γίνει την Τετάρτη 3 Απριλίου στην Αίγλη Ζαππείου. Ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Θ. Αμπατζόγλου τόνισε πως τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία.

Aκόμη επισημοποιήθηκε και υπεγράφη συμφωνία Αρχών για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μεταξύ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) και του Σύνδεσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσεως (Ε.Φ.Ε.Χ.).

Παρασκευή 29.3.2013 Τέλος διενεργήθηκε παρέμβαση στον ΟΠΑΔ για την μεταβίβαση ποσού 74.000.000 € προς τον ΕΟΠΥΥ .

Επίσης απεστάλη και επίσημη επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ με την οποία ζητάμε την άμεση προώθηση των διαδικασιών πληρωμής για τον μήνα Δεκέμβριο και την εξόφληση των ληξιπροθέσμων οφειλών των ενταχθέντων ταμείων.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ