Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΠΦΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ

Αθήνα, 29/8/2013 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
Όπως μας ενημέρωσε ο ΕΟΠΥΥ σε σχετικό ερώτημά μας, η δαπάνη για τα αναλώσιμα θα καταβληθεί εξ ολοκλήρου με την εξόφληση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, λόγω του ότι το μηχανογραφικό σύστημα της ΚΜΕΣ αδυνατεί να πραγματοποιεί μερική εκκαθάριση αναλωσίμων από την εφαρμογή του e – ΔΑΠΥ. 
 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΠΦΣ: ΘΕΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ

ΑΘΗΝΑ 26/8/2013

Μετά από τρεις πεντάωρες συνεδριάσεις εν μέσω θέρους (1/8, 8/8 και 23/8 ) ολοκληρώθηκε το έργο της Τεχνικής Επιτροπής Φαρμάκου που συστάθηκε με σκοπό την διατύπωση των θέσεων για τα θέματα φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας , στην επικείμενη συνάντηση με την τρόϊκα.
Στις συναντήσεις αυτές μετείχαν από πλευράς υπουργείου υγείας η γενική γραμματέας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου και οι Χαράλαμπος Καραθάνος, Νικόλαος Μανιαδάκης, Κυριάκος Σουλιώτης, Σταύρος Ευαγγελάτος, Κατερίνα Φαμέλη και Σοφία Κεκεμπάνου. Επίσης από την OΣΦΕ οι Μπελώνης Σταύρος και Γαλανόπουλος Ανδρέας από την ΠΑΣΥΦΑ οι Σκυλακάκης Θεόδωρος και Λέλος Σωτήριος από τον ΣΕΦΑ οι Παπάζογλου Γιώργος και Παναγούλιας Κων/νος απο τον ΣΦΕΕ: οι Αποστολίδης Άκης και Βοστιτσάνου Ζέφη από την ΠΕΦ οι Πενταφράγκας Βασίλης και Βασιλόπουλος Γεώργιος .

Τον ΠΦΣ εκπροσώπησαν οι κ.κ. Θεοδοσιάδης Κυριάκος, και Παπαθανάσης Θανάσης.
Παρά τις έντονες διαφωνίες και διεργασίες που υπήρξαν λογω των αντικρουόμενων συμφερόντων που υπήρχαν στο τραπέζι, το αποτέλεσμα κρίνεται αντικειμενικά πολύ θετικό για τα φαρμακεία . Η υιοθέτηση των περισσοτέρων προτάσεων του ΠΦΣ και η έντονη αντίδραση σε προτάσεις της φαρμακοβιομηχανίας κυρίως, που θα επιβάρυναν και άλλο τα φαρμακεία , χαρακτηρίζουν το τελικό αποτέλεσμα.
Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τα γενόσημα καταργείται με υπουργική απόφαση αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ του 50% της διαφοράς της λιανικής τιμής ενός φαρμάκου και της τιμής αναφοράς εάν ο ασφαλισμένος επιλέξει αντί του γενοσημου να προμηθευτεί το πρωτότυπο. Εάν δηλαδή ο ασφαλισμένος πάρει ακριβότερο φάρμακο, παρότι υπάρχει φθηνότερο γενόσημο στη θεραπευτική κατηγορία του, τότε θα πρέπει ο ίδιος να πληρώσει τη διαφορά και όχι όπως ίσχυε μέχρι τώρα να πληρώνει αυτός τα μισά και το άλλο μισό της διαφοράς, ο ΕΟΠΥΥ.
Ακόμη πιο σημαντικό είναι η απόφαση για την κατάργηση του rebate φαρμακείου για κάθε κουτί γενοσήμου που θα διαθέτει ο φαρμακοποιός και για όποιο φαρμακείο πιαστεί ο στόχος της διάθεσης των γενοσήμων στο 60%, θα καταργείται για το συγκεκριμένο φαρμακείο όλο το rebate όλων των φαρμάκων για τον συγκεκριμένο μήνα.
Το Δελτίο Τιμών που επρόκειτο να εκδοθεί τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου θα πάει μερικές ημέρες πιο πίσω. Οι ανατιμολογήσεις θα γίνονται δυο φορές τον χρόνο τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο και το μεταβατικό διάστημα διάθεσης των αποθεμάτων θα γίνει 40 ημέρες για τα φαρμακεία και 15 ημέρες για τις φαρμακαποθήκες .
Για τα ΜΥΣΥΦΑ υιοθετήθηκαν οι απόψεις του ΠΦΣ, (παρά την αντίθεση της φαρμακοβιομηχανίας) , για την άρνηση διάθεσης σε άλλα σημεία εκτός των φαρμακείων και τη μη απελευθέρωση της τιμής τους.
Τα ΜΥΣΥΦΑ θα συνταγογραφούνται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται με το 100% της τιμής τους.
Για τα ΦΥΚ , τα φάρμακα που προορίζονται για νοσοκομειακή χρήση (bluebox) θα χορηγούνται μόνο από τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα από τα φαρμακεία μας.
Με την ρύθμιση αυτή υπερκαλύπτεται η μνημονιακή οδηγία για το ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων στο 15%
Για τα φάρμακα αυτά που θα χορηγούνται από τα φαρμακεία μας θα καταργηθεί το rebate 5% και θα καθαρισθεί πλαφόν συνταγών και πλαφόν της αξίας τους κάθε μήνα για κάθε φαρμακείο και το ποσοστό κέρδους θα είναι σημαντικά υψηλότερο από το ποσό των 30 ευρώ ανά συσκευασία, που ισχύει σήμερα.
Εδώ θα πρέπει για μια ακόμη φορά να σημειώσουμε ότι οι αποφάσεις αυτές που είναι ομόφωνες , αποτελούν θέσεις του Υπουργείου Υγείας το οποίο θα στηριχθεί σε αυτές στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.
Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΠΦΣ στην πρόταση της φαρμακοβιομηχανίας να επιμεριστεί το clawback σε όλους τους φορείς. Τελικά η πρόταση αυτή απορρίφτηκε . Στις πολύωρες συνεδριάσεις οι αντικρουόμενες απόψεις που πολλές φορές οδήγησαν και σε συγκρούσεις ήταν το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ και το clawback . Το αποτέλεσμα καις τις περιπτώσεις ήταν ομόφωνο και σύμφωνα με τις θέσεις του ΠΦΣ.

ΑΓΑΡΜΠΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΓΕΝΟΣΗΜΩΝ

Στην τελευταία συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Υπουργός κ. Αδωνις Γεωργιάδης , που ζήτησε από όλους τους παρισταμένους στήριξη της προώθησης των γενοσήμων.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ έλαβε τον λόγο και τόνισε προς τον Υπουργό ότι : « ο όρος γενόσημο φάρμακο έχει απαξιωθεί και στην συνείδηση του ασφαλισμένου και του κάθε πολίτη αυτής της χώρας , διότι προ τριετίας επί υπουργίας Λοβέρδου επιχειρήθηκε με τρόπο άγαρμπο, άκομψο και επιθετικό η επιβολή χορήγησης γενοσήμων φαρμάκων. Η τακτική αυτή είχε ως αντανακλαστικό αποτέλεσμα την καθιέρωση της πεποίθησης ότι τα φάρμακα αυτά είναι υποδεέστερα των πρωτοτύπων , ανασφαλή και αναξιόπιστα. Σήμερα το γενόσημο υφίσταται τις επιπτώσεις αυτής της λανθασμένης τακτικής».
Ακόμη επεσήμανε πως « προκειμένου να διασφαλισθεί και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη όλων των υγειονομικών προς φάρμακα που δεν υστερούν στο παραμικρό έναντι των πρωτοτύπων πρέπει με πρωτοβουλία του υπουργείου και του ΕΟφ να γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι και διασταυρώσεις ως προς την ποιότητα , την βιοϊσοδυναμία και την βιοδιαθεσιμότητα των φαρμάκων αυτών»
«Στην ελληνική αγορά, συνέχισε, υπάρχουν επώνυμα γενόσημα φάρμακα ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα πρωτότυπα και εξάγονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση ο φαρμακοποιός έχει την συγκρότηση και την επιστημονική γνώση να υποστηρίξει με τρόπο ωφέλιμο για την δημόσια υγεία , ένα τόσο λεπτό ζήτημα.
Αυτή την επιστημονική συγκρότηση και γνώση ο ΠΦΣ ως σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα Φαρμακευτικής Περίθαλψης θέτει στην διάθεση του Υπουργείου Υγείας , του ΕΟΦ και κάθε θεσμικού φορέα».

ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ

Στην ίδια συνάντηση ο κ. Θεοδοσιάδης , έθεσε στον Υπουργό με ιδιαίτερη ένταση το θέμα των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ από το 2010 προς τα φαρμακεία για τα οποία, όπως επεσήμανε στον κ. Γεωργιάδη, το πλέγμα των γραφειοκρατικών δεσμεύσεων δεν αφήνουν καμιά ελπίδα για γρήγορη εξόφληση.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ επεσήμανε πως είναι άδικο και αδιανόητο η χώρα να δέχεται κίτρινη κάρτα από την τρόικα για την μη εξόφληση των ληξιπροθέσμων την στιγμή μάλιστα που υπάρχουν και λιμνάζουν τα σχετικά κονδύλια γεγονός που παρουσιάζει την χώρα και το πολιτικό δυναμικό ως παντελώς ανίκανο να διαχειρισθεί το αυτονόητο.
Ο κ. Θεοδοσιάδης υπέδειξε παρουσία όλων των εκπροσώπων των φορέων του φαρμάκου, ότι η μοναδική λύση που μπορεί να εξασφαλίσει την άμεση εξόφληση εντός των επομένων 30 ημερών είναι η τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.
Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε να υποβληθεί εκ μέρους του ΠΦΣ σχετική τροπολογία η οποία και υποβλήθηκε σήμερα Δευτέρα , στο Υπουργείο.
Για πρώτη φορά οι φορείς του χώρου του Φαρμάκου βρέθηκαν σε κοινό τραπέζι συζητήσεων και κατέληξαν μέσα από διαφωνίες και τριβές , αλλά και εξαντλητική συζήτηση σε κοινές ομόφωνες προτάσεις. Στα πλαίσια αυτά εξετάστηκε το ενδεχόμενο υπογραφής Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, που θα θέτει κοινούς κανόνες την λειτουργία της αγοράς χωρίς κυβερνητικούς αιφνιδιασμούς και πρόχειρες αποφάσεις.
Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει και να δεσμευθεί για το τελικό αποτέλεσμα των προτάσεων αυτών . Και μόνο το γεγονός όμως, ότι καίριες θέσεις του ΠΦΣ και των Φαρμακοποιών έγιναν αποδεκτές ,αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο μέσα στην λαίλαπα των μέτρων που έχουν πλήξει το Φαρμακείο.
Παρά την θετική έκβαση των θεμάτων μας στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου και τις ομόφωνες αποφάσεις , είναι προφανές ότι τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ενόψει των συζητήσεων με την Τρόικα και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα των συζητήσεων αυτών.
Οι προσπάθειες μας και οι παρεμβάσεις μας θα συνεχισθούν σε όλα τα επίπεδα.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΓΙΑ ΑΚΥΡΩΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑΣ

Αθήνα, 21/8/2013 
Αριθμ. Πρωτ. 1850 

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 

Θέμα: Ακυρωμένες ταινίες γνησιότητας 

Το ζήτημα του φαινομένου ακυρωμένων κουπονιών κατά την εκτέλεση ηλεκτρονικών συνταγών δεν έχει ακόμη επιλυθεί, παρά τιςπαρεμβάσεις του Π.Φ.Σ. και προς την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και στον ΕΟΦ και στην ΗΔΙΚΑ. 
Το θέμα αυτό δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα σε φαρμακεία που δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη και αδυνατούν να εκτελέσουν συνταγές, κατάσταση που επιδεινώνεται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων. 
Το Προεδρείο του Π.Φ.Σ. σε συνάντηση που είχε σήμερα με την Προϊσταμένη της Δ/νσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ, ανακοίνωσε στην αρμόδια υπηρεσία του Οργανισμού ότι από τούδε και στο εξής όταν σε μια συνταγή, εάν μια ταινία γνησιότητας δεν αναγνωρίζεται από το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, ο φαρμακοποιός θα εκτελεί την συνταγή χειρόγραφα αναγράφοντας επί της συνταγής «χειρόγραφη εκτέλεση λόγω ακυρωμένης ταινίας γνησιότητας του φαρμάκου...............». 
Ο ΕΟΠΥΥ θα ελέγξει το λόγο ακύρωσης της συγκεκριμένης ταινίας γνησιότητας και θα αποδώσει ευθύνες εάν υπάρχουν. 
Ο Π.Φ.Σ. διαβεβαιώνει ότι αυτού του είδους οι συνταγές δεν θα περικοπούν. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ 
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ

ΑΘΗΝΑ 2/8/2013
Σημαντικά θέματα που αφορούν το Φάρμακο και τους παρόχους Υγείας συζητήθηκαν στην χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας με τεχνικό κλιμάκιο συμβούλων του κ. Γεωργιάδη και εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας , των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκαρίων , προκειμένου να διατυπωθούν προτάσεις, για τις οποίες την τελική απόφαση για την αποδοχή τους ή όχι, έχει ο Υπουργός Υγείας.
Το νέο στοιχείο που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι του Υπουργείου είναι ότι το ύψος του ποσοστού της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει αποφασισθεί για την φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 είναι το 1,3% του ΑΕΠ , από το οποίο το 0,3% αφορά τη νοσοκομειακή και το 1% την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.
Στην συζήτηση που ακολούθησε επανήλθε το Θέμα των ΜΥΣΥΦΑ και το ενδεχόμενο πώλησης τους από άλλα κανάλια διανομής . Όμως όλοι οι φορείς συμφώνησαν  πως πρέπει να πωλούνται μόνο από τα φαρμακεία, κάτι που αποτελεί πάγια  θέση του ΠΦΣ. Ακόμη σύμφωνη γνώμη υπήρξε και στο ότι   θα  πρέπει οι τιμές τους να μην αυξηθούν καθόλου ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Έλληνας ασθενής και να έχουν σταθερή λιανική τιμή .
Σύμφωνα και με την θέση του ΠΦΣ ότι τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα , οι παρευρισκόμενοι διατύπωσαν την άποψη πως τόσο τα ΜΥΣΥΦΑ όσο και τα μη αποζημειούμενα φάρμακα θα πρέπει να μπορούν να συνταγογραφούνται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τους ιατρούς με ποσοστό συμμετοχής 100%.
Για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους συμφωνήθηκε από όλους πως τα φάρμακα που δε χρησιμοποιούνται μέσα στις νοσοκομειακές δομές θα πρέπει να μπορούν να χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία με ποσοστό κέρδους μικρότερο από τα υπόλοιπα.
Για τις τιμές αναφοράς των φαρμάκων έγινε διεξοδική συζήτηση. Είναι γνωστή η μνημονιακή δέσμευση για μεγάλη αύξηση της χρήσης των γενοσήμων φαρμάκων . Στην κατεύθυνση αυτή διατυπώθηκε η άποψη ότι για όσες δραστικές ουσίες φαρμάκων ΔΕΝ υπάρχουν γενόσημα φάρμακα, δεν θα αλλάξει ο τρόπος αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ,   (δηλ. ο φορέας κι ο ασφαλισμένος θα μοιράζονται τη διαφορά μεταξύ λιανικής και τιμής αναφοράς).
 Όμως για τις περιπτώσεις που υπάρχουν γενόσημα και ο ασφαλισμένος επιλέξει το πρωτότυπο τότε θα επιβαρυνθεί με ολόκληρη τη διαφορά ανάμεσα στη λιανική τιμή και την τιμή αναφοράς.
Στην συζήτηση προτάθηκε  να μειωθεί η συμμετοχή για όσους επιλέγουν γενόσημα φάρμακα, και να αυξηθεί για τα πρωτότυπα. Τέλος ως επιπλέον μέσο προώθησης της χρήσης των γενοσήμων, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να μην υπάρχει  rebate από τα γενόσημα φάρμακα.
Την  έντονη αντίδραση του ΠΦΣ, της ΟΣΦΕ και των Φαρμακαποθηκαρίων  προκάλεσε τέλος η πρόταση που διατυπώθηκε για μια κόμη φορά από την φαρμακοβιομηχανία,  το claw back να αφορά όλους όσους μετέχουν στην αλυσίδα του φαρμάκου. Η  πρόταση όπως ήταν φυσικό απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τους εκπροσώπους των άλλων φορέων.
Επ΄αυτού ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης τόνισε ότι «η λογική του clawback είναι να επιβαρυνθεί για την υπερβάλλουσα δαπάνη ο φορέας που την προκάλεσε. Οι φαρμακοποιοί εκτελούν δεσμευτικά τις συνταγές που οι γιατροί συνταγογραφούν , με το φάρμακο που αυτοί επιλέγουν. Οι δε φαρμακαποθήκες (ΣΥΦΑ και ιδιώτες) απλώς διακινούν ό,τι οι πελάτες τους παραγγέλνουν.
Κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμιά προοπτική αποδοχής επιβαρύνσεων εξαιτίας δραστηριοτήτων που άλλοι (δηλ. φαρμακοβιομηχανία και γιατροί) προκαλούν».
Επίσης διατυπώθηκε η πρόταση να βγαίνει Δελτίο Τιμών δύο ή τρεις φορές τον χρόνο. Η βιομηχανία πρότεινε η νοσοκομειακή τιμή να ταυτιστεί me την exfactory τιμή και η προκύπτουσα διαφορά – επιβάρυνση, να καλυφθεί μόνο από την φαρμακοβιομηχανία με την εφαρμογή rebate.
Από πλευράς Υπουργείου ζητήθηκε από όλους τους φορείς η ενίσχυση του ΕΟΦ με εξειδικευμένο προσωπικό
Οι συναντήσεις των τεχνικών συμβούλων του Υπουργείου  και των φορέων θα συνεχιστούν μέσα στον Αύγουστο, για να ολοκληρωθεί η δέσμη των προτάσεων που αφορούν την φαρμακευτική δαπάνη και να υποβληθεί  στον Υπουργό για την τελική έγκριση ή μη.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ