Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Π.Φ.Σ.: ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Η ΝΕΑ ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ

Αθήνα 1η Φεβρουαρίου 2016 
Από την πρώτη στιγμή και ενόψει της έκδοσης της ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό ήταν φανερό ότι ημεδαπά συμφέροντα προσπάθησαν να παρεισφρήσουν και να επιβάλουν τις δικές τους επιδιώξεις με το πρόσχημα ότι οι «Θεσμοί» ζητούν να καταργήσουν το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων. 
Το προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου παρενέβη αμέσως και με αλλεπάλληλες συναντήσεις, διατύπωσε τις έντονες αντιρρήσεις του για την έκδοση της πρώτης Υπουργικής Απόφασης για το ιδιοκτησιακό. 
Τελικά η ΚΥΑ εκδόθηκε και ο ΠΦΣ κατήγγειλε τα συγκεκριμένα συμφέροντα, τα οποία φωτογραφίζονταν μάλιστα στην πρώτη παράγραφο της απόφασης. 
Αμέσως ο ΠΦΣ ξεκίνησε τις πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, για την διόρθωση σε πρώτη φάση, των κενών και των σφαλμάτων που αναφέρονταν σε αυτήν. 
Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διατυπώσουμε τις θέσεις μας ήταν οι συνεδριάσεις της επιτροπής για την αναμόρφωση της φαρμακευτικής νομοθεσίας. 
Με εισήγηση του προεδρείου και παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων μελών, το ΔΣ του ΠΦΣ όρισε το νομικό σύμβουλο του ΠΦΣ κ. Ηλία Δημητρέλλο και του ΦΣΑ κ. Σοφία Αγγέλου, όπως καταθέσουν τις θέσεις του ΠΦΣ. 
Στις τρεις συνεδριάσεις της επιτροπής, οι νομικοί σύμβουλοι πέραν της προφανούς και σαφούς θέσης απόρριψης επί της αρχής της ΚΥΑ, ζήτησαν μεταξύ άλλων να αποσυρθούν οι φωτογραφικές διατάξεις, αλλά και να διορθωθεί το μεγάλο πρόβλημα με την επικείμενη ίδρυση πολλών εκατοντάδων φαρμακείων λόγω της ύπαρξης του κριτηρίου χορήγησης αδειών ίδρυσης φαρμακείων σε επίπεδο καλλικρατικών δήμων. 
Σημειολογικά θα αναφέρω ότι με την τροποποίηση της ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 138/29.1.2016) πέραν της αποτροπής ανοίγματος πολλών εκατοντάδων φαρμακείων ανατρέπεται η προσπάθεια κυριαρχίας συγκεκριμένων συνδικαλιστικών κέντρων στην διαδικασία χορήγησης των αδειών ίδρυσης φαρμακείων και προτεραιότητα έχουν πλέον οι φαρμακοποιοί. 
Αγαπητοί Συνάδελφοι, 
Η καθοριστική νίκη του κλάδου μας, αποδεικνύει ότι με επιμονή και μεθοδικότητα μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα για θέματα του κλάδου μας. Έχουμε μπροστά δύσκολο δρόμο. 
Έχουμε απέναντί μας μια ακόμη κυβέρνηση που έχει υποταχθεί στους «θεσμούς», αλλά κυρίως έχουμε ημεδαπά συμφέροντα που επιδιώκουν να μας αφανίσουν. Σε όλους αυτούς θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε και να αγωνιζόμαστε. 
O ΠΦΣ απορρίπτει τις παλαιοκομματικές συνδικαλιστικές τακτικές και προχωρά με γνώμονα, όχι την πολιτική ταυτότητα αλλά την επιστημονική ιδιότητα του φαρμακοποιού που αγωνίζεται σε καθημερινή βάση από τον πάγκο του φαρμακείου του. 
Επιπροσθέτως αποδεικνύει με την στάση του ότι η λειτουργία του πλέον ως Συλλόγου απέχει από τις πρακτικές του παρελθόντος και είναι μακριά από παραταξιακές ή κομματικές αντιλήψεις. 
Έτσι διευκολύνεται το έργο μας αλλά κυρίως μας δίνει την ευελιξία να αποφεύγουμε τους πολιτικούς εναγκαλισμούς που μόνο προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν. 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΦΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου