Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Π.Φ.Σ.: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΔΣ/ΠΦΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΟΠΥΥ Κ. ΜΠΕΡΣΙΜΗ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ




Αντιπροσωπεία του ΠΦΣ, αποτελούμενη από τους Βαλτά Απόστολο, Δαγρέ Ιωάννη, Ζήκα Σεραφείμ, Παπαθανάση Αθανάσιο και Τσικανδηλάκη Ιωάννη, επισκέφτηκε τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και μετά το τέλος της συνάντησης συναντήθηκε με τον προϊστάμενο διεύθυνσης εκκαθάρισης ΕΟΠΥΥ τον κ. Μπαθρέλλο, για να συζητήσει θέματα που αφορούν στα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις περικοπές και την καθυστέρηση των  πληρωμών  των αναλωσίμων, του υγειονομικού υλικού,  των διαιτητικών σκευασμάτων και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, καθώς και το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ μας δήλωσε ότι είχε ήδη αποφασιστεί και ενημερωθεί η προηγούμενη διοίκηση του ΠΦΣ, ότι η αντιμετώπιση των περικοπών θα γινόταν ή με αποδοχή της περικοπής και έκδοσης πιστωτικού τιμολογίου ή διαφορετικά με τη διαδικασία της ένστασης.  
Στο πλαίσιο αυτό προσπαθήσαμε να επιλύσουμε κατά το δυνατόν περισσότερα προβλήματα προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι ή όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι και για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο.
Εκ μέρους της αντιπροσωπείας τέθηκε το θέμα των χιλιάδων περικοπών που κυρίως αφορούν σε:
- έλλειψη υπογραφής παραλήπτη στη χειρόγραφη γνωμάτευση του ιατρού.
- έλλειψη διάγνωσης στην χειρόγραφη γνωμάτευση ή απλή αναγραφή του ΣΔ χωρίς να αναγράφεται ο τύπος Ι ή ΙΙ ή και υποκατηγορίες του.
- υπέρβαση της μηνιαίας η διμηνιαίας ποσότητος αναλώσιμων ΣΔ σύμφωνα με τις κανονιστικές διατάξεις για τις ποσότητες ανάλογα με την αγωγή.
- έλλειψη υπογραφής και σφραγίδας φαρμακείου.
- κ.α.
Εκ μέρους των παρισταμένων ζητήθηκε να γίνουν περικοπές μόνο για περιπτώσεις που ζημιώνεται ο Οργανισμός από δόλο, και βεβαίως όχι για το διάστημα των τριών μηνών εντός του οποίου ολοκληρώθηκε η λειτουργία του ΕΔΑΠΥ, διάστημα κατά το οποίο οι φαρμακοποιοί προσπαθούσαν να εμπεδώσουν τον τρόπο λειτουργίας ενός συστήματος που άλλαζε καθημερινά μέχρι τη λειτουργική ολοκλήρωσή του.
Η αντιπροσωπεία επίσης πρότεινε:
α. να μπουν κόφτες και φίλτρα κατά τη διαδικασία  της συνταγογράφησης από τον γιατρό, που θα αφορούν τις ποσότητες και τη διάγνωση , το οποίο και έγινε αποδεκτό.
β. να γίνει απλοποίηση  των διαδικασιών των  ενστάσεων για τους πρώτους 6 μήνες όπου το σύστημα βρισκόταν  ακόμα σε διαδικασία εξοικείωσης από τους φαρμακοποιούς.
γ. ζητήσαμε  να εκδοθούν οδηγίες ορθής συνταγογράφησης γνωματεύσεων ώστε να γνωρίζουμε τι περικόπτεται και τι όχι.
δ. συζητήθηκε το θέμα των θεωρημένων γνωματεύσεων από ελεγκτή γιατρό του ΕΟΠΥΥ και ότι δεν είναι δυνατόν να περικόπτονται θεωρημένες γνωματεύσεις σε περιπτώσεις με γάλατα, τροφές , επιθέματα κτλ.
Σε αυτό επιφυλάχτηκε να απαντήσει.   
 Έγιναν αποδεκτά, για την  απλοποίηση της διαδικασίας των ενστάσεων,  στις περιπτώσεις :
1. όπου δεν υπάρχει υπογραφή παραλαβόντος η υπεύθυνη δήλωση του ασθενή να θεωρείται από τον τοπικό ΦΣ που είναι ΝΠΔΔ για το γνήσιο της υπογραφής.
2. όπου δεν υπάρχει η διάγνωση ΣΔ ή  όπου δεν ορίζεται ο τύπος  του ΣΔ να μπορεί ο φαρμακοποιός  να ανατρέχει  στο ιστορικό του ασθενή στην ΗΔΙΚΑ  και να εκτυπώνει συνταγή φαρμάκων που θα αποδεικνύει σε ποια κατηγορία ανήκει ανάλογα με το Ε10 ή το Ε11 χορήγησης φαρμάκων .
- ΠΧ  σε ΣΔ  τύπου Ι διάγνωση ινσουλινοεξαρτώμενος  ή ΣΔ τύπου ΙΙ διάγνωση ινσουλινοθεραπευόμενος ή τύπου ΙΙ  θεραπεία με δισκία  να επισυνάπτουμε αντί επικυρωμένου αντιγράφου αποδεικτικού της νόσου, φωτοτυπία εκτελεσμένης συνταγής του ασφαλισμένου που εκδίδεται από το σύστημα της ΗΔΙΚΑ όπου αναγράφεται η πάθηση και η ινσουλίνη ή τα δισκία που χορηγούνται για να αποδεικνύει τον τύπο ΣΔ που πάσχει.
3. Για την έλλειψη υπογραφής και σφραγίδας φαρμακείου δεν θα υπάρχει περικοπή. Έχουν δοθεί οδηγίες στις αρμόδιες ΠΕ.ΔΙ. ΕΟΠΥΥ

Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Τέλος η αντιπροσωπεία συζήτησε και το θέμα των ληξιπροθέσμων οφειλών και  ήδη την επόμενη  εβδομάδα  θα υπάρχει συνάντηση προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων.

Παράταση έναρξης ισχύος νέων τιμών αναλωσίμων ΣΔ
Η αντιπροσωπεία ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να δοθεί παράταση έναρξης ισχύος των νέων τιμών περί τον ένα μήνα, ώστε να μπορέσουμε να διαθέσουμε μέρος των αποθεμάτων μας.
Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επιφυλάχτηκε να απαντήσει, αλλά είδε με θετικό μάτι την πρόταση
 Συνάδελφοι, η χθεσινή μας παρέμβαση όπως και οι περαιτέρω παρεμβάσεις μας, έως ότου ο ΠΦΣ αποκτήσει Διοίκηση, είναι επιβεβλημένες,  καθόσον τα προβλήματα τρέχουν και δε επιτρέπουν αναβολές.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ
από περικοπές των αναλώσιμων ΣΔ μηνός Ιανουαρίου.
 Αφού έχετε μελετήσει την περικοπή που σας ανακοινώνει η ΠΕ. ΔΙ. και δείτε ότι δεν έχετε λόγους να γίνει η δεκτή μια ένσταση μπορείτε να κόψετε πιστωτικό τιμολόγιο. Με την επιλογή του πιστωτικού, στην ουσία αποδέχεστε την περικοπή, και με την κατάθεση του πιστωτικού η διαδικασία της πληρωμής προχωράει κανονικά προς οριστικοποίηση και εξόφληση.
Εάν επιλέξετε να κάνετε ένσταση σε κάθε περίπτωση συμπληρώνετε και υπογράφετε το έντυπο της ένστασης (σας το κοινοποιούμε).
Παραδείγματα
1. Έλλειψη υπογραφής παραλήπτη στη χειρόγραφη γνωμάτευση του ιατρού
* Υποβάλλετε  Υπεύθυνη Δήλωση  του ασφαλισμένου με το γνήσιο υπογραφής από τον Φ. Σύλλογο , που να δηλώνει : «…δηλώνω ότι παρέλαβα από το φαρμακείο……., για τον μήνα Ιανουάριο/201…, τα αναλώσιμα που αναγράφοντας στην γνωμάτευση»
Υπεύθυνη Δήλωση  του φαρμακοποιού ότι όλοι οι ασφαλισμένοι που δεν είχαν υπογράψει κατά την παραλαβή, έχουν πράγματι παραλάβει όσα αναγράφονται στις γνωματεύσεις της υποβολής μηνός τάδε …………………… 
2. Έλλειψη διάγνωσης στην χειρόγραφη γνωμάτευση ή απλή αναγραφή του ΣΔ χωρίς να αναγράφεται ο τύπος Ι ή ΙΙ ή  και υποκατηγορίες .
* Φωτοτυπία εκτελεσμένης συνταγής του ασφαλισμένου που εκδίδεται από το σύστημα της ΗΔΙΚΑ, όπου αναγράφεται η πάθηση και η ινσουλίνη που χορηγείται για να αποδεικνύει τον τύπο ΣΔ .
3. Υπέρβαση της μηνιαίας η διμηνιαίας ποσότητος αναλώσιμων ΣΔ σύμφωνα με τις κανονιστικές διατάξεις για τις ποσότητες ανάλογα με την αγωγή.
* Υπεύθυνη Δήλωση  του φαρμακοποιού όπου θα δηλώνεται ότι για λόγους μη πλήρους λειτουργικότητας του ΕΔΑΠΥ το σύστημα επέτρεπε να εκτελούνται ποσότητες δυσανάλογες της αγωγής.
 Για την Αντιπροσωπεία του ΠΦΣ
ΕΝΣΤΑΣΗ Αίτηση Επανεξέτασης (πατήστε ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου